Firma dluží na pojistném - doplatí na to zaměstnanci?

Praha – Každý zaměstnavatel má ze zákona povinnost odvádět za své zaměstnance sociální a zdravotní pojištění. Jenže všude se najdou černé ovce, a v tomto případě tedy i firmy, které za své pracovníky pojištění neplatí. To sice může být dokonce i trestným činem, zaměstnance ale bude především zajímat to, zda kvůli ledabylému přístupu svého zaměstnavatele nepřijdou o nárok třeba na podporu v nezaměstnanosti nebo nemocenskou.

Zaměstnavatel plně odpovídá za to, aby za zaměstnance odváděl zdravotní a sociální pojištění. Zaměstnanec to kontrolovat nemusí ani za zaplacení správné částky nijak neodpovídá. V případě, že se ukáže, že zaměstnavatel na pojištění dluží, nemělo by se to navíc ani dotknout práv zaměstnance na nemocenskou, sociální dávky, ošetření, které hradí zdravotní pojišťovna a ani by to nemělo snížit budoucí penzi, na kterou má zaměstnanec nárok.

I přesto vám ale může fakt, že váš zaměstnavatel dluží na pojistném, zkomplikovat život a přidělat starosti. Budete muset totiž celou záležitost úřadům vysvětlit, uvést věci na pravou míru a doložit potřebné dokumenty, které vaše práva jednoznačně prokáží.

Pokud už se do takové situace dostanete, je dobré mít dobře uskladněnou pracovní smlouvu (akt zakládající pracovní poměr) a výplatní pásky. Tímto snadno a rychle provinění na straně zaměstnavatele prokážete a nedojde k žádnému zdržení.

Jestliže ani jednu z vyjmenovaných věcí už nemáte – ztratily jste je například, nebo výplatní pásky vyhazujete, ani pak o nárok na dávky nepřijdete. Své zaměstnání můžete totiž doložit i jinak – například výpisem z účtu, svědeckou výpovědí dalších zaměstnanců. Zde už ale je nutno počítat se zdržením, protože například nashromáždit výpovědi zaměstnanců nějaký čas zabere.

Pokud si nejste jisti, že zaměstnavatel odvádí to, co má, pak můžete s dotazem obeslat dotyčné instituce – tj. zdravotní pojišťovnu a příslušnou správu sociální zabezpečení. Následně danou situaci řešte se zaměstnavatelem, případně jinak, pokud s ním nebude jakákoli řeč možná.

Vydáno pod