Nedostatek helia trápí USA, budou muset slavit bez balonků

New York - Pořadatelé večírků či charitativních setkání ve Spojených státech začínají mít letos problém s náplní do nafukovacích balonků. Může za to celosvětový nedostatek helia. O zásadní zprávě pro americký zábavní průmysl informoval deník The New York Times. Ovšem problémy kvůli nedostatku tohoto plynu mají i vědci či nemocnice, které jej používají k chlazení magnetů v přístrojích pro magnetickou rezonanci.

Helium je přitom paradoxně druhým nejčastějším prvkem ve známém vesmíru. Kvůli jeho nedostatku například jeden řetězec obchodů s party potřebami v Texasu a Oklahomě přestal dávat balonky na charitativní akce. Nebraská univerzita pak zase musela omezit tradiční vypouštění 5 000 červených balonků plněných heliem během domácích zápasů svého týmu amerického fotbalu na 2 000 kusů.

„Zákazníci k nám někdy přijdou, zrovna když helia nemáme dostatek. Když jim řekneme, že je ho nedostatek, tak si myslí, že si vymýšlíme, protože o tom vůbec nevěděli,“ říká šéf řetězce Wally's Party Factory Jonathan Erwin.

Extrakce helia se tolik nevyplatí

Za současným nedostatkem helia stojí několik důvodů. Jde o vedlejší produkt těžby přírodního plynu, jehož ceny ale v poslední době klesly a s nimi i finanční výhodnost výroby helia. Výrobce po celém světě pak letos pronásledovaly problémy. Zpoždění pak mají i některé právě budované závody na produkci helia.

  • Nafukovací Spiderman autor: Laura Cavanaugh, zdroj: Isifa/Getty Images
  • Oslava Paula Ryana autor: Scott Olson, zdroj: Isifa/Getty Images

„Za nedostatek může poptávka převyšující výrobní kapacity. V minulosti byl obvykle v distribučním systému dostatek helia, takže zákazníci nikdy nezaznamenali problémy. Letos je ale nedostatek tak dlouhý, že se všechno helium v dodavatelském řetězci spotřebovalo,“ podotkl Sam Burton, který je manažerem ve strategickém federálním zásobníku helia v texaském Amarillu.

Z toho důvodu začaly ve Spojených státech některé obchody s potřebami na večírky balonky plnit vzduchem. Jinde zase z úsporných důvodů používají směs, ve které vzduch tvoří 40 procent a helium 60 procent obsahu. Jinde pak jednoduše zákazníky, kteří svou objednávku nepodali v dostatečném předstihu, odmítají.

Problémy hlásí i nemocnice

Problematičtější je ale to, že problémy mají i výrobci přístrojů na magnetickou rezonanci. Jeden z nich už kvůli nedostatku helia málem dočasně uzavřel svou továrnu. Na poslední chvíli ale nakonec potřebné množství nečekaně vzácného plynu získal.

Obavy z dlouhodobého nedostatku helia možná donutí americký Kongres změnit zákon z roku 1996, který počítá s postupnou privatizací strategických zásob prvku ve Spojených státech. Podle odborníků by to mohlo způsobit další problémy se zásobováním.