Rusko je kvůli dodávkám ropy a plynu opět ve sporu s celou Evropou

Minsk/Moskva – Rusko se dostalo se svými sousedy do nového sporu kvůli dodávkám energií. Do Běloruska chce od ledna začít dodávat méně ropy, ačkoliv běloruská strana tvrdila, že Moskva souhlasí se zvýšením dodávek. Na schůzce v Bruselu pak prezident Vladimir Putin prohlásil, že energetická politika Evropské unie je necivilizovaná a už ve čtvrtek se nelichotivě vyjádřil také o Ukrajině.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že si jeho země v Rusku zajistila zvýšení dodávek ropy na příští rok a zároveň požádala Moskvu o půjčku dvě miliardy dolarů (asi 38,1 miliardy korun) na modernizaci infrastruktury. Ruské ministerstvo energetiky to ale vzápětí dementovalo a uvedlo, že nadále počítá se snížení dodávek do Běloruska.

Ve čtvrtek se pak ruský prezident Putin pustil do Ukrajiny a kritizoval ji za to, že se pořád ještě nedokázala dohodnout na podmínkách, za kterých by Rusku a Evropské unii pronajala síť produktovodů. Výměnou za to by z Ruska dostávala levnější plyn.

Otázka dodávek energií byla i jedním z témat summitu mezi Evropskou unií a Ruskem. Putin tam podle agentury Reuters řekl, že energetická legislativa EU je necivilizovaná, protože má retroaktivní účinky. Brusel teď vyšetřuje ruskou společnost Gazprom, která je monopolním vývozcem plynu a u které má podezření, že svého dominantního postavení na trhu zneužívá.

Spory se opakují pravidelně

Rusko je největším producentem energií na světě a spotřebu ropy a plynu v Evropské unii kryje z více než jedné čtvrtiny. Přes Ukrajinu proudí asi dvě třetiny sibiřského plynu, který je určen pro Evropu, zatímco Bělorusko je tranzitní zemí hlavně pro dodávky ropy.

Spory o tranzit energií už měly v minulosti negativní dopady na odběratele ve střední a západní Evropě, včetně České republiky.