Chudinské čtvrti v Riu nahradí obchodní věže

Rio de Janeiro - Brazilské Rio de Janeiro se celé mění. Kvůli olympijským hrám, které bude město hostit v roce 2016, v něm vyrůstají obchodní centra i celé čtvrti. Nejnovějším projektem jsou Trump Towers Rio, tedy pět kancelářských věžáků, které mají dát dřív zanedbané oblasti nový ráz. Kolik samotné věže budou stát, zatím není jasné. Podle odhadů to ale bude přes čtvrt miliardy dolarů.

Místo chudinských čtvrtí budou v Riu stát 38patrové obchodní věže. Jedná se o první projekt Trumpova impéria v Brazílii, který se má stát jedním z nejvýznamnějších center na světě.

Čtvrť projde proměnou celá. Na tento účel je určeno 5 miliard dolarů - polovina ze všech peněz, které město na obnovu dá. „Myslím, že celkový přínos pro Rio a celou okolní oblast bude obrovský a jednoznačně převáží všechna negativa, která to místním způsobí,“ podotkl výkonný viceprezident společnosti Trump Donald Trump jr.

Kvůli takovým projektům se už dřív museli obyvatelé stěhovat bez nároku na odpovídající náhradu. Místo velkých obchodních čtvrtí by lidé uvítali třeba lepší dopravu. Autobusy a taxíky už nyní nezvládají nápor milionů lidí v přecpaných ulicích. Stavba potřebné rychlodráhy i metra má zpoždění. „Nevidím ve městě žádné změny. Nevidím, že by se měnil kolabující dopravní systém,“ poznamenal urbanista Pierre-André Martin. 

Změnami ale město prochází. Zájem investorů žene ceny nemovitostí nahoru, a ty si místní nemohou dovolit zaplatit. Bytů pro ně není dost. Projekty, jako je ten Trampův, ale starosta obhajuje.

Brazilské Rio de Janeiro se celé mění (zdroj: ČT24)