Českým akciím se dařilo. Do kterých investovat příští rok?

Praha - Rok 2012 byl pro české akcie vcelku úspěšný. Index PX se dokázal vypořádat s červnovými minimy na úrovni 860 bodů a od prázdnin už jen rostl. Během prosince dokonce opět překonal magickou hranici 1 000 bodů. Celkově tak pražská burza za letošek přidala víc než deset procent. Ve srovnání s hlavními světovými trhy ale Praha mírně zaostala.

Nejlepší investicí na pražské burze se v roce 2012 staly akcie rakouské bankovní skupiny Erste, která společně s cennými papíry Komerční banky stála za většinou domácích zisků. Dařilo se i třetímu zástupci finančního sektoru - rakouské pojišťovací skupině VIG.

„Erste Bank v průběhu letošního roku přidala zhruba 68 procent, což při její váze v indexu hrálo velkou roli. Komerční banka nebyla tak úspěšná, nicméně 20 procent zisku je velmi zajímavou návratností. Ještě je potřeba říci, že na rozdíl od Erste vyplatila KB dividendu,“ doplnil makléř Patria Direct Roman Koděra.

„Možná ještě větším překvapením byl bezmála 40procentní zisk společnosti AAA. Naproti tomu jsme byli svědky dost nepodařených případů, viz KIT Digital,“ zhodnotil uplynulý rok makléř Wood&Co. Vladimír Vávra.

Které tituly makléře zklamaly?

„Pro mne je největším zklamáním vývoj akcií NWR potažmo ČEZ, protože si myslím, že situace těchto společností není zas až tak špatná… Taky situace v KITu, potažmo odchod ECM je velkým zklamáním, na druhou stranu to nebylo tak investorsky zajímavé téma, jako bylo NWR a ČEZ,“ říká makléř Fio banky David Brzek.

Právě tyto dvě společnosti makléři vyhlásili za největší poražené letošního roku. Akcie ČEZu se hlavně kvůli klesajícím cenám elektřiny propadly z únorových maxim na úrovni 820 korun až o pětinu. Těžařská NWR v lednu pozastavila svůj projekt v polském Diebinsku a i nadále je jeho budoucnost nejistá. I přes dobré výsledky ve druhém i třetím kvartále tak její akcie propadly ze 160 korun až na současných 90. Nedařilo se ani mediální CETV a Telefónice.

Michal Semotan, makléř J&T Banky

„Viděli jsme výrazně pod tlakem energetický sektor - v Evropě, jak tady u nás ČEZ, tak v sousedním Německu, kde E.on i RWE poměrně výrazně padaly. Na podzim se nedařilo taky telekomunikačnímu sektoru, kde většina společností snižovala výhled dividend, a to se samozřejmě negativně promítlo v cenách, včetně Telefóniky Czech Rep.“

„Já bych ČEZ nedoporučoval k nákupu. Myslím si, že bude nadále v politických rozhodnutích, co se týká Temelína i ostatních investic v jižní Evropě a tlak na ceny elektřiny bude nadále pokračovat a já osobně bych třeba ČEZ nedoporučil,“ tvrdí makléř UniCredit Bank Dušan Jalový.

Pražskou burzu trápí nízké objemy

Podobně jako na ostatních burzách se i v Praze stal tématem číslo jedna malý zájem investorů o akcie a tím i menší likvidita. Objemy na domácí burze tak padají už pět let v řadě. Proti loňskému roku o třetinu. „Vše koresponduje s tím, že ekonomika ČR nijak nezáří a je jednou z nejhorších v EU. Nedá se tedy čekat, že by investoři posílali své peníze na trh, kde de facto ekonomika neroste,“ vysvětluje Koděra. 

„Investoři vsadili na jistější výnosy, nebyli ochotní tolik dávat svoje peníze všanc na akciových trzích a myslím si, že bohužel tento trend ještě může chvíli pokračovat. Než dojde k tomu, že výnosy na dluhopisech budou velmi nízké a investoři budou hledat jiné alternativy,“ dodává makléř J&T Banky Michal Semotan.

Analytici doufali, že by český trh mohl alespoň částečně rozhýbat nový obchodní systém XETRA a příští rok i důchodová reforma. „Nedomnívám se, že nový systém XETRA přinese nějakou výraznou změnu, protože zahraniční obchodníci mohli vstupovat na náš trh už předtím. Nové emise rovněž na obzoru nejsou. Uvidíme, jestli důchodová reforma s tím aspoň částečně zahýbá, ale v první fázi ten náběh asi bude pozvolnější,“ míní Brzek.

A co předpovídají burziáni českým akciím pro rok 2013? V odhadech na konkrétní tituly se sice úplně neshodnou. Východisko ale mají stejné - tedy kdy a jak se Evropa dokáže vypořádat s dluhovou krizi.

ČESKÉ AKCIE A ROK 2013

Vladimír VÁVRA, makléř Wood&Co.: "Akcie porostou tehdy, pokud porostou zisky a co se týče očekávání růstu zisků, můžeme v tuto chvíli mluvit pro příští rok o růstu akcií Erste."

Radek NEUMANN, makléř Komerční banky: "Je dobré mít vytipované některé cyklické tituly. Z české burzy můžeme vytáhnout například CETV nebo NWR, které jsou pod obrovským tlakem." 

Dušan JALOVÝ, makléř UniCredit Bank: "Pokud Time Warner dodrží dohody a vstoupí víc než 51 procenty do CETV, tak bysme mohli vidět i zlepšující se výsledky na CETV a CETV by mohlo těžit ze silného akcionáře."

Roman KODĚRA, makléř Patria Direct: "Určitě bych doporučil nadále sledovat akcie tabákového koncernu Philip Morris. Je to z toho důvodu, že společnost vyplácí standardně dividendu, zajímavou dividendu." 

Martin LOOS, makléř brokerjetu České spořitelny: "Myslím si, že nadále se nebude příliš dařit dividendovým titulům typu telekomunikací, kde jsme svědky postupného snižování dividendového výnosu a problémy v tomto sektoru mohou pokračovat v příštím roce."