Montiho vláda je minulostí. Přijde éra utrácení?

Řím - Italská hlava státu Giorgio Napolitano rozpustil parlament, což se po páteční rezignaci vlády premiéra Maria Montiho čekalo. Předčasné volby by se v zemi měly konat koncem února, kdy voliči rozhodnou, jestli chtějí pokračovat v ekonomických reformách, nebo dají hlasy levici. Dolní komora italského parlamentu v pátek drtivou většinou schválila rozpočet sestavený úřednickou vládou na příští rok. Premiér Mario Monti poté v souladu se svým předchozím slibem podal společně se svým kabinetem demisi.

„Právě jsem podepsal dekret o rozpuštění parlamentu,“ uvedl Napolitano. Předtím svůj krok konzultoval s předáky hlavních italských politických stran. Monti rezignoval s celým kabinetem poté, co parlament odsouhlasil úsporný rozpočet na příští rok.

Rozpočet, který podpořilo 309 poslanců a proti němuž se postavilo jen 55 zákonodárců, má v příštím roce snížit rozpočtový deficit pod 1,8 procenta hrubého domácího produktu. Italský senát schválil rozpočet již ve čtvrtek večer.

V Itálii se nyní živě spekuluje o tom, zda se Monti pustí do politického boje a postaví se do čela pravice, která je podle průzkumů veřejného mínění značně oslabena. Její dosavadní hlavní představitel, expremiér Silvio Berlusconi, stupňuje svoje útoky proti Montiho politice rozpočtových škrtů, která vedla hlavně k zvýšení daní a zchudnutí většiny italské společnosti.

Carlo Ciccioli, poslanec za stranu Lid svobody (PDL)

„Říká se, že vrátil Itálii důvěryhodnost, že Monti hovoří plynně anglicky, že je důstojný a vždy dobře oblečený. Jenže Italy srazil na kolena.“

Berlusconiho křídlo nehodlá pokračovat v úsporách

Itálie se tak ocitá na prahu nové předvolební kampaně. A levice se nijak netají tím, že by se ráda dostala zpátky ke kormidlu. Berlusconiho klika však navzdory doporučením z Bruselu slibuje větší sociální výdaje. 

Konec Montiho i evropských nadějí (zdroj: ČT24)

Podle analytiků se dá čekat ostrá předvolební kampaň. Italové se budou rozhodovat nejen, jestli pokračovat v Montiho proevropském úsporném kurzu, ale konflikty čekají i samotnou levici. Část poslanců totiž nechce těžce vydobytá opatření smést ze stolu. „Levý střed se bude dělit na ty, kteří chtějí jít s Montim, a ty, kteří se chtějí vydat cestou utrácení. A záležet bude i na tom, jakou roli bude hrát sám Monti,“ uvedl politický analytik Americké univerzity v Římě James Walston.

O přesném datu předčasných voleb rozhodne právě odstupující vláda. V Itálii se všeobecně očekává, že voliči půjdou k urnám 24. února.

16:9
Zdroj: Alessandro Di Meo/ISIFA/EPA
Vydáno pod