Kapři plavou slavit pravoslavné Vánoce

Praha – Štědrovečerní večeři jsme už sice snědli, prodejci ryb ale s prací ještě neskončili. V těchto dnech totiž posílají sladkovodní ryby do zahraničí. Kapři, amuři nebo tolstolobici putují tam, kde slaví pravoslavné Vánoce. Ty jsou totiž o týden později než ty naše. „Podle prodejů, které se letos v Čechách zrealizovaly, se bude jednat o prodej za předvánoční období kolem 430 až 440 tun. To bylo nad naše očekávání,“ raduje se obchodní náměstek Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek.

Ryby se podle Míška posílají především do Rakouska, kde je určitá komunita lidí slavící pravoslavné svátky. I ti prý konzumují sladkovodní ryby, zejména pak kapry. „Do zahraničí teď mezi svátky pošleme kolem tří a půl tuny ryb podle objednávek našich zákazníků,“ dodává.

Do zahraničí putují i amuři a tolstolobici

Češi podle slov Míška nakupují i jiné druhy sladkovodních ryb, ale jednoznačně převažuje kapr. Do zahraničí se kromě kaprů posílají i amuři, tolstolobici, menší množství sumců, štiky a případně líni. „Za posledních patnáct až dvacet let ta poptávka o ryby mírně stoupá. Jsme rádi, že jsou Češi konzervativní a nepřešli k jídlům v této době modernějším,“ vyjádřil se náměstek Rybníkářství Pohořelice Míšek.

V průběhu roku prý spotřeba ryb mírně stoupá, třeba i letní grilování ryb přispělo k navýšení konzumace ryb. "Kampaň ministerstva zemědělství s názvem Ryba domácí nám pomohla navýšit mírným způsobem prodej. Kampaň měla být součástí takzvaných operačních programů ministerstva zemědělství. Nešlo jen o propagaci sladkovodních ryb, ale i o cíl posílit síť prodejen a informovanost zákazníků," dodal Míšek.

Rozhovor s Pavlem Míškem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod