Češi víc věří ekonomice

Praha - Důvěra lidí v české hospodářství se zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry se v prosinci ve srovnání s listopadem zvýšil víc než o jeden bod. Oznámil to Český statistický úřad. Jednoznačný obrat k lepšímu to ale podle odborníků v žádném případě není. Hlavním důvodem je pokračování recese v eurozóně. Česká ekonomika má totiž výrazně proexportní politiku.

Celkově se důvěra v průmyslu, zejména vlivem očekávání zvýšení tempa výrobní činnosti, oproti minulému měsíci zvýšila. „Je to dobrá zpráva, ale žádný důvod k jásotu,“ řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Také ve stavebnictví a v obchodu se hodnocení současné ekonomické situace v prosinci zvýšilo. „Stavebnictví se zlepšilo, důvodem je nárůst stavební aktivity,“ podotkl Dřímal.

Obavy Čechů ze zhoršení jejich ekonomické situace v následujícím roce se podle něj v prosinci o něco snížily. Většina se ale stále obává růstu cen. „Bohužel se v nejbližších měsících nedá očekávat výraznější zlepšení české ekonomiky. Očekává se stagnace, v horším případě recese,“ poznamenal ekonom Patria David Marek.

Vydáno pod