Penzijní spoření i trvalé příkazy, koncem roku je v bankách rušno

Praha - Dnes byla poslední možnost odeslat peníze tak, aby příjemci určitě došly ještě letos. Zítra už takovou záruku lidé nedostanou. Převod mezi bankami totiž obvykle trvá tři pracovní dny. Problém by tak mohli mít třeba ti, kdo ještě letos neposlali peníze na svůj účet stavebního spoření. Pokud to nestihnou do konce roku, nedostanou od státu za letošek žádný příspěvek.

Během posledních dnů roku je na pobočkách bank  tradičně rušno. Většina z nich proto bude mít otevřeno i na Silvestra. A tradičně roste i počet přihlášení do internetového bankovnictví. „Spousta lidí využije toho, že má mezi svátky volno, nebo že si vezme dovolenou,“ vysvětlil mluvčí mBank Rostislav Kocman.

Lidé mají ale i další důvod ke spěchu. Ti, kdo si spoří na penzi nebo si platí životní pojištění, musí totiž mít peníze na účtu právě do konce roku. Jinak nebudou moct letos využít daňové úlevy, které jim stát nabízí. Bankéři navíc doporučují ještě zkontrolovat všechny trvalé platby. Tam, kde zdražovalo nájemné nebo se měnily zálohy za vodu nebo elektřinu, je potřeba změnit i částku, která z účtu pravidelně odchází.

A banky chtějí ke konci roku taky přitáhnout nové klienty. Kromě klasické reklamy se třeba snaží dostat víc mezi lidi. A přesvědčit svoje klienty, aby k nim přivedli svoje známé. Za každého zájemce, kterého klienti do banky přivedou, dostanou stávající klienti finanční odměnu a nový zákazník pak třeba zvýhodněný úrok nebo dárkový poukaz.

Dnešek byl posledním dnem, kdy odeslat peníze tak, aby došly letos (zdroj: ČT24)