Skiareály za českými hranicemi lákají Čechy: Za lyžováním i za prací

Hochficht - Německé a rakouské skiareály v blízkosti českých hranic se připravují na nápor lyžařů z Čech. V zimní sezoně tu pravidelně tvoří víc než třetinu klientely. Zahraniční střediska proto pro ně připravují speciální výhody a Čechy i zaměstnávají.

Kapacita areálu Hochficht s 21 kilometry sjezdovek nedaleko českorakouských hranic je 7 tisíc lidí. A každý třetí z nich je Čech. A to i přesto, že ceny tu jsou o něco vyšší. Zatímco ceny skipasů na českých příhraničních sjezdovkách stojí kolem 500 korun, za hranicemi je to v přepočtu i o tři sta korun víc.

Provozovatelům vleků a ubytovatelům se osvědčil i loňský test skibusů, které sváží klienty hotelů a pensionů na české straně právě na rakouské svahy. Díky vzájemné spolupráci tak mají lidé v rámci ubytování i skipas.

Počet Čechů na sjezdovkách ovlivňuje i provoz areálu, kvůli vysokému procentu české klientely například zaměstnávají Čechy i místní restaurace. „Spolupracujeme s Čechy na partnerské bázi, jsou to zaprvé ubytovatelé, zadruhé instruktoři lyžování,“ uvedl ředitel lyžařského areálu Gerald Paschinger.

Rakouský Hochficht láká české lyžaře i pracovníky (zdroj: ČT24)