Fiskální útes je na dosah, Obama svolává schůzi do Bílého domu

Washington - Americkým politikům se krátí čas na dohodu o reformě daní a sociálních výdajů. Prezident Barack Obama proto na dnešek svolal do Bílého domu schůzku se čtyřmi hlavními představiteli amerického Kongresu. Téma je zřejmé - odvrácení hrozící fiskální krize, která v zemi vypukne, pokud se demokraté a republikáni do čtyř dnů nedohodnou, jak a komu se zvýší daně a které výdaje se zkrátí. Poslední jednání naplánoval Kongres na neděli.

Prezident podle deníku The Wall Street Journal na dnešní schůzce navrhne minimální prvky, které by podle něj dohoda obou stran měla obsahovat a které mají šanci na schválení v Kongresu. Obama dlouhodobě prosazuje zachování současných daní pro střední třídu a vyšší daně pro lidi vydělávající nad 250 000 dolarů ročně. V minulosti ale naznačil ochotu tuto hranici posunout výše. Bílý dům také chce prodloužit vyplácení podpor v nezaměstnanosti či odložit rozpočtové škrty.

Prezident se setká s šéfem demokratické většiny v Senátu Harrym Reidem, lídrem republikánské menšiny v Senátu Mitchem McConnellem, republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem a šéfkou demokratické menšiny ve sněmovně Nancy Pelosiovou. „Doufejme, že je stále čas na dohodu, která daňové poplatníky uchrání před ekonomickou krizí, jíž se můžeme zcela vyhnout,“ konstatoval předseda republikánů v Senátu Mitch McConnell.

V zemi na konci roku vyprší daňové úlevy přijaté za předchozího prezidenta George Bushe. Většině Američanů proto bez dohody demokratů s republikány vzrostou daně z příjmu. Zároveň začnou platit automatické rozpočtové škrty, na nichž se obě strany dohodly během jednání o zvýšení stropu zadlužení USA pro případ, že nenajdou lepší řešení rozpočtových problémů.

Investoři jsou skeptičtí

Klíčová bitva se nyní vede o hranici ročních příjmů, která Američany rozdělí na bohaté - tedy plátce vyšších daní a ty ostatní. „Jedinými Američany, kteří si nemyslí, že by bohatí měli platit vyšší daně, jsou republikáni pracující v této budově,“ podotkl předseda demokratů v Senátu Harry Raid. S dalším promarněným dnem roste skepse nejen politiků, ale i investorů. „Myslím, že pád z útesu je téměř jistotou. Kongres, Senát i Sněmovna reprezentantů a prezident to do konce roku nedokážou vyřešit,“ konstatoval generální ředitel Hill-Townsend Capital Gary Townsend.

Kombinace obou opatření označovaná za „pád z fiskálního útesu“ by dle mínění mnoha ekonomů mohla Spojené státy znovu uvrhnout do recese. Schůzka narychlo svolaná prezidentem Obamou tak podle agentury AP představuje poslední naději na dohodu, která by toto riziko odvrátila.

Pavel Tomášek, šéfredaktor serveru Aktuálně.cz:  

„Politický systém ve Spojených státech v posledních letech je opravdu zablokovaný. Jeden z největších zločinů, který se na americkém politickém systému udál je ono překreslování volebních obvodů do kongresu, kdy republikáni i demokrati mají své jisté. Nehrozí jim, že by prohráli ve volbách od druhé strany. Hrozí jim to od vnitrostranické opozice, která hlídá, aby byli věrní partajní ortodoxii. Tudíž nejsou ochotni přistoupit na jakýkoliv kompromis.“