Dluhová krize v eurozóně ještě není vyřešena, Německo se vyhne recesi

Frankfurt nad Mohanem – Ačkoliv se dluhová krize v eurozóně zklidnila, všechny její příčiny však ještě zdaleka nebyly odstraněny. Myslí si to šéf německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann, který aktuální dění komentoval v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Podle zaměstnavatelů se navíc tamní ekonomika vyhne v následujícím roce hospodářské recesi.

Také další zástupce Německa v Evropské centrální bance (ECB) Jörg Asmussen upozornil, že dluhové problémy v Evropě doposud nebyly překonány. Jejich odstraňování podle něj bude trvat ještě několik let, napsala agentura DPA. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nicméně tento týden uvedl, že eurozóna již má nejhorší část dluhové krize za sebou. Silně zadlužené země, jako například Řecko, již podle něj pochopily, že krizi mohou překonat pouze prostřednictvím tvrdých reforem.

Wolfgang Schäuble, německý ministr financí

„Vláda v Aténách ví, že nesmí ostatní členské státy eurozóny finančně přetěžovat. Proto také nyní urychluje reformy.“

Německo se podle zaměstnavatelů vyhne hospodářské recesi

Podle šéfa německého svazu zaměstnavatelů Dietera Hundta se německá ekonomika v příštím roce vyhne recesi a dosáhne podobného tempa růstu jako v letošním roce. „Očekávám, že v příštím roce v Německu nezažijeme recesi a že ekonomika opět stoupne podobným tempem jako letos,“ uvedl Hundt. Upozornil nicméně, že ho znepokojují vysoké mzdové požadavky zaměstnanců. Vyjádřil naději, že odboráři ve svých požadavcích zohlední zpomalení růstu německé ekonomiky v letošním roce.   

Ekonomové podle agentury Reuters předpokládají, že německý hrubý domácí produkt v letošním roce stoupne o zhruba 0,9 procenta po loňském nárůstu o tři procenta. V příštím roce počítají s růstem kolem 0,7 procenta.   

Německá vláda v říjnu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na procento z dříve předpokládaných 1,6 procenta. Je však optimističtější než centrální banka, která počítá s růstem o pouhých 0,4 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.