O spoření ve 2. pilíři měly první den zájem jen desítky lidí

Praha - Ode dneška mohli lidé v tzv. druhém pilíři uzavírat smlouvy o důchodovém spoření s penzijními společnostmi. Do penzijních společností jich během středy přišly řádově desítky. Lidé starší 35 let mají šest měsíců na to, aby se rozhodli, jestli se k němu přidají. Mění se i pravidla pro „starý“ třetí pilíř - doposud bylo maximum 150 korun od státu za 500 uspořených. Při vyšších úložkách již zůstával příspěvek beze změny ve výši 150 korun měsíčně. Ode dneška nebudou mít nově na státní příspěvek nárok lidé, kteří si spoří méně než 300 korun měsíčně. Naopak ti, kteří přispějí tisícovkou, dostanou od státu 230 korun.

Podstatou druhého penzijního pilíře je přesměrování části sociálního pojištění do soukromých fondů. Ke třem procentům ze sociálních odvodů bude muset každý přidat ještě dvě procenta ze svého. Od státu pak v budoucnu dostane nižší důchod, více peněz mu však mají přinést vlastní úspory. Důležitou věcí je i fakt, že ze systému nelze vystoupit „Důchodové spoření umožní nemalé části populace získat vyšší důchody v řádech až několika tisíc korun měsíčně, než pokud se spolehnou pouze na stávající průběžný státem organizovaný systém,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS).

U kterých fondů se můžeme zapsat:

Penzijní fond České pojišťovny, České spořitelny, Komerční banky, ČSOB, skupiny Allianz a Generali. A k nim se připojí ještě nováček na poli zabezpečení na stáří – Raiffeisenbank. „Jsme po všech stránkách připraveni od nového roku začít poskytovat penzijní produkty na pobočkách skupiny Raiffeisen i u externích prodejců,“ uvedl náměstek ředitele Raiffeisenbank Mario Drosc.

Nevíte, zda vstoupit a ke komu? Poradí informační linka

„Ministerstvo spustí od příštího týdne speciální informační linku, kam si budou moci občané zavolat. Tam jim budou poskytnuty informace o tom, co dělat v případě, že se rozhoduji vstoupit či nevstoupit do druhého pilíře důchodové reformy,“ tvrdí Jan Škorpík, vedoucí pojistně matematického oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Spoření ve druhém pilíři má být podle vlády výhodné především pro lidi s vyššími příjmy. „Je-li vám okolo třiceti let a jste muž, vyplatí se vám vstoupit, pokud vyděláváte alespoň 14,5 tisíce hrubého, případně víc. Pokud jste žena, musíte vydělávat mírně přes 20 tisíc hrubého,“ doplňuje ekonom Jiří Šatlava.

Zajímá vás důchodová reforma? Podrobné informace o ní najdete v penzijním speciálu portálu ČT24.

Jaké bude vaše stáří?
Zdroj: Vojtěch Rejl/ISIFA/ČT24

Na druhý pilíř se chystá jen sedmina Čechů

Lidé do 35 let se mohou do reformy zapojit kdykoliv. Ti, kterým už pětatřicet bylo, se musí rozhodnout do konce června. Podle průzkumu agentury Ipsos se do druhého pilíře zatím chce přidat jen 13 procent Čechů. Zbytek neví, nebo nechce. „V rozhodovacím procesu většina mladých, kterých se tato reforma týká, většinou řeší spíše svoji aktuální situaci. Chystají se zakládat rodinu, mají děti, splácí hypotéky a jsou demotivováni se dívat tak daleko,“ upozornil psycholog práce Miloslav Šolc. Roli podle něj hraje také nejistota návratu naspořených částek a to, že lidé nevidí ve spoření na důchod okamžitý přínos.

„Je to změna na dlouhá desetiletí. Pokud se do toho ze začátku zapojí méně lidí, než jsme před dvěma lety očekávali, tak to vůbec nevadí. Tady je důležité, aby se založilo nové nízkonákladové spoření, ve kterém si lidé mohou vytvářet finanční rezervy. Za 20 nebo čtyřicet let, abychom tu měli pro výplatu důchodů více příjmů,“ myslí si na druhou stranu Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění MPSV.

2. pilíř důchodové reformy
Zdroj: ČT24

Reforma naráží na ostrou kritiku opozice. ČSSD už se nechala slyšet, že její příští vláda druhý pilíř zruší. „Výhody přináší pouze nejbohatší skupině občanů a soukromým penzijním fondům,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Pokud se porovnáváme třeba s Holandskem nebo Německem, tak ty mzdy jsou třikrát vyšší a i důchody musejí být vyšší, aby měli důchodci na pokrytí nájmu a potravin. V porovnání se střední nebo východní Evropou jsou naše platy o něco vyšší a i naše důchody jsou v absolutní částce spíš nadprůměrné,“ prohlásil Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění MPSV.

Vstup s sebou nese rizika, vstoupit se ale doporučuje

Lidé si musí být vědomi toho, že druhý pilíř má i úskalí. K těm patří hlavně nízká likvidita, protože ke svým penězům se lidé dostanou až v důchodovém věku a nebudou je moci vybrat jednorázově, a pak také to, že slibované výnosy nebudou ze strany penzijních společností garantovány. „Nikde není psáno, že by nemohli mít ztráty. Ve světě je mnoho případů, kdy lidé ve fondech o část svých peněz přišli,“ varoval hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Přestože česká důchodová reforma není zdaleka ideální, doporučuje lidem vstoupit do druhého pilíře také ekonom Chicagské univerzity Petr Bartoň. „Já bych lidem radil, aby se nějakým způsobem začali o své důchody starat, protože od státu opravdu skoro nic nedostanou, protože peníze v prvním pilíři prostě nebudou. Druhý pilíř může být jeden ze způsobů, jak se o sebe postarat,“ radí. I když by druhý pilíř nezatracoval, doporučuje, aby se nicméně lidé zabezpečovali na penzi i jinak. „Podle současného zákona bude velikost částek posílaných na tento účet tak malá, že stejně vám to na důchod nevystačí,“ uvedl.

Změní se i „starý“ 3. pilíř

Dobrovolné příspěvky do penzijního fondu, zařazené do třetího pilíře důchodové reformy, se vyznačují poměrně výhodnými příspěvky ze státní kasy. Ty se dneškem mění. Doposud bylo maximum 150 korun od státu za 500 uspořených. Při vyšších úložkách již zůstával příspěvek beze změny ve výši 150 korun měsíčně. Od ledna 2013 nebudou mít nově na státní příspěvek nárok lidé, kteří si spoří méně než 300 korun měsíčně. Naopak ti, kteří si pošlou na důchodové připojištění nebo nové doplňkové spoření tisícovku, nově od státu dostanou 230 korun.

Státní příspěvek na penzijní připojištění
Zdroj: ČT24/MPSV