Kalousek: K nižšímu schodku přispěly škrty sociálních dávek

Praha - Vláda hospodařila lépe, než předpokládala. Státní rozpočet skončil v roce 2012 ve schodku 101 miliard korun, schválený rozpočet přitom počítal se schodkem o čtyři miliardy vyšším. V Českém rozhlase to oznámil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vláda deficit dodržela, jako dodrží deficit pro rok 2013. Dodrželi jsme jej díky úsporným opatřením,“ podotkl ministr. V Interview ČT24 pak dodal, že ke schodku, nejnižšímu od roku 2008, výrazně přispěly škrty v sociálních dávkách.

Důvodů, proč se kabinetu podařilo srazit schodek na nejnižší míru od roku 2008, je hned několik. Stát přitvrdil při vyplácení podpor v nezaměstnanosti, snížil své výdaje na dávky pro nemocné a o více než 20 miliard korun seškrtal ve státní správě. Vedle úspor přispěly i vyšší příjmy. Za ty může ministr Kalousek děkovat především loňskému zvýšení DPH na léky, potraviny a další základní věci z deseti na čtrnáct procent. 

Ministr financí dnes oznámil pouze základní čísla, podrobné výsledky zveřejní zítra na tiskové konferenci od 14:00. Že k nižšímu schodku z velké části přispěly úspory v sociální oblasti, Miroslav Kalousek přiznal už dnes. „Díky reformám na ministerstvu práce a sociálních věcí se poměrně výrazně uspořilo také na sociálnách dávkách,“ doplnil v Interview ČT24.

Levicové opozici se skutečnost, že vláda vylepšila rozpočet i za cenu zmrazení většiny sociálních dávek a státních dotací do zdravotnictví, nelíbí. „Peníze státního rozpočtu to samozřejmě šetří, v rozpočtech zdravotních pojišťoven ty peníze ale chybí,“ tvrdí stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance

„Nepotvrzuje se kritika, že vláda nevybírá na daních tolik, kolik by mohla. I výběr inkasa DPH se v posledních měsících zlepšil.“

Loňský stomiliardový schodek je nejlepším výsledkem od roku 2008, kdy se vládě podařilo stlačit deficit až ke dvaceti miliardám. V krizovém roce 2009 ale schodek poskočil na víc než 190 miliard. A od té doby se ho daří znovu pomalu snižovat. 

V roce 2011 státní rozpočet skončil ve schodku 142,8 miliardy korun, plán však původně počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem rozdílného výsledku byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun. 

Dodržíme deficit i pro rok 2013, slibuje ministr

„Vláda tímto deficitem naplnila finanční strategii, svůj závazek snižování deficitu. Skládáme tím účty nejen veřejnosti, ale i všem rádoby znalcům, kteří nám celý rok říkali, že se nám deficit zcela jistě nepodaří dodržet,“ prohlásil místopředseda TOP 09. Stejným způsobem se podle něj podaří kabinetu snížit deficit i pro rok 2013. „Chci o tom veřejnost ujistit,“ podotkl.

V roce 2013 má schodek rozpočtu klesnout na rovných 100 miliard korun. Opozice rozpočet kritizovala, vláda podle ní mimo jiné rezignovala na hospodářskou politiku a snahu podpořit růst ekonomiky. Celkové příjmy rozpočtu na letošní rok jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun. Téměř celý stomiliardový schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů.

Hospodaření státu by se mělo i nadále mírně zlepšovat. Letos by měl deficit poprvé od roku 2008 klesnout pod tři procenta HDP. Vyrovnaný rozpočet ale bude mít Česko nejdřív za pět let.

Sněmovna schválila vládní návrh rozpočtu s některými úpravami před Vánoci. Předcházelo tomu schválení vládního daňového balíčku, který zvyšuje DPH i další daně a s nímž rozpočet počítá. Prosazení daňového balíčku, a potažmo rozpočtu, na podzim zkomplikoval odpor šestice poslanců ODS vůči balíčku.