Za účelové přerušení pobírání důchodu hrozí lidem pokuty

Praha - Více než třetina pracujících důchodců po celém Česku si v posledních dnech loňského roku hromadně přerušovala pobírání důchodu na 1. ledna. Nalezli totiž kličku, jak obejít nový daňový zákon a v tomto roce uplatnit slevu na dani. Daňová správa chce ale prověřit všechny žádosti, které lidé na poslední chvíli podali. Pokud se ukáže, že byly účelové, čekají na důchodce pokuty nebo požadavek na vrácení peněz, které ušetřili.

Na konci loňského roku si na jeden den přerušilo pobírání důchodu zhruba 27 500 pracujících důchodců. „Dozvěděl jsem se to od kamaráda, který mi řekl, že je potřeba přerušit důchod na prvního ledna a od druhého ledna si ho zase nechat vyplácet,“ konstatoval pracující důchodce Jaroslav Trnka. 

Zákon totiž říká, že daňová sleva na poplatníka pro pracující důchodce, která může být za rok až pětadvacet tisíc korun, se ruší u toho, kdo k 1. lednu pobírá starobní důchod. Ten, kdo důchod k tomuto datu nepobírá, na slevu nárok opět má. „V Ostravě na konci roku požádalo o přerušení důchodů na 200 lidí,“ upozornil ředitel České správy sociálního zabezpečení v Ostravě Michal Ztratil. 

Ilustrační foto
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Lidé, kteří si důchod na jeden den přerušili, mohou ale mít problémy za rok, až budou podávat daňová přiznání. Česká daňová správa totiž bude zjišťovat, jestli si pobírání důchodu nepřerušili z účelových důvodů. „Mohou dostat pokutu, úrok z prodlení a penále,“ poznamenal generální ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek. 

Výše pokut zatím není známa

V praxi to může znamenat, že by důchodci dopláceli slevu, kterou uplatnili z pohledu daňové správy neoprávněně. Jak vysoké by byly pokuty, zatím není jasné. „To řeší zákon a daňový řád a pak záleží také na délce toho nedoplatku, který zohledňuje úrok z prodlení,“ podotkl Knížek. 

Každý padesátý český důchodce je v exekuci
Zdroj: ČT24

Pracujících důchodců je v Česku asi 80 tisíc. O přerušení důchodu požádalo už více než 27 tisíc z nich. Konečné číslo bude ještě vyšší, další žádosti totiž přišly poštou. Každou teď musí posoudit správa sociálního zabezpečení. „Pokud žádosti budou správně vyplněny a budou splňovat, co mají, česká správa je přijme a vyhoví jim,“ řekla mluvčí správy Jana Buraňová.  

Přerušení důchodu nemusí být definitivní

Ti, kdo si rozmyslí, že chtějí svou žádost změnit nebo ji úplně zrušit, mohou tak učinit do třiceti dnů od chvíle, kdy jim přijde vyrozumění od úřadu.

Důchodcům hrozí za obcházení zákona pokuta (zdroj: ČT24)

Pracující penzisté nemají letos slevu na dani z příjmu ve výši 24 840 korun za rok. Podle dřívějších údajů ministerstva financí by do rozpočtu tak mohlo přitéct v příštích třech letech celkem asi sedm miliard.

Vydáno pod