Obama stvrdil novou reformu rozpočtu - vyšší daně hlavně pro bohaté

Washington - Americký prezident Barack Obama ve středu podepsal Kongresem schválenou verzi rozpočtové reformy, která odvrací hrozbu drastických škrtů a návratu recese. Dokument podepsal na dálku pomocí podpisového automatu ze své dovolené na Havaji. Odvrátil tak pravděpodobně další krok Spojených států hlouběji do recese. Pokud by totiž společně s Kongresem změny neschválil včas, na řadu by nutně přišly ještě drastičtější škrty - zejména pro střední třídu, čemuž se oba hlavní politické tábory v USA chtěly vyhnout.

Ústředním bodem schváleného senátního návrhu je zvýšení daní Američanů, jejichž roční příjem přesahuje 400 tisíc dolarů, či amerických rodin s celkovým ročním příjmem nad 450 tisíc dolarů. Jejich daně se zvýší z nynějších 35 na 39,6 procenta. Návrh o den dříve po dlouhé diskusi schválila Sněmovna reprezentantů poměrem hlasů 257 ku 167, když proti byla část republikánů.

Vyšší zdanění nyní dolehne podle médií na dvě procenta nejbohatších Američanů. S tím konzervativnější část republikánů nesouhlasila a požadovala výraznější snížení rozpočtových výdajů.

Pokud by se poslancům obou komor nepodařilo včas k dohodě dospět, automaticky by vstoupilo v platnost utahování opasků, které mohlo celou americkou ekonomiku strhnout zpět do recese. Pro státní výdaje by pád z „fiskálního útesu“ znamenal během příštích deseti let ztrátu 1,2 bilionu dolarů. Zvýšení daní by dolehlo hlavně na střední a nižší třídy.

Schválení návrhu znamená oddálení hrozících automatických škrtů o dva měsíce. Odklad má poskytnout čas pro vytvoření detailního úsporného programu.