Španělé uspíšili zahájení povánočních slev

Madrid – Španělé po zahájení povánočních slev zaplavili obchody. V zemi, kde vládne ekonomická recese a čtvrtina lidí nemá práci, na nižší ceny spoléhají zákazníci i obchodníci. Dřív začínaly povánoční slevy až 7. ledna, nový zákon je ale umožnil spustit dřív. Obchodníci tak mohli začít s přelepováním cenovek už 2. ledna.

Výlohy španělských obchodů jsou oblepené slevovými nabídkami tak, že přes ně ani není pořádně vidět dovnitř. A zákazníci na nižší ceny slyší – co stojí víc než polovinu předvánoční ceny, o to teď není zájem. Někteří si kvůli slevám posunuli i Vánoce.

I tak ale vánoční prodeje letos zřejmě opět klesnou – už třetí rok v řadě. Nic na tom pravděpodobně nezmění ani tradiční tříkrálové oslavy, během kterých si Španělé dávají dárky znovu.

Španělsko bojuje s nezaměstnaností a recesí

Počet nezaměstnaných se ve Španělsku v loňském roce zvýšil o zhruba 426 000 osob, tedy téměř o deset procent. V prosinci ale zaznamenal první meziměsíční pokles od července. Přispěla k němu i tvorba nových pracovních míst v sektoru služeb před vánočními svátky.

Míra nezaměstnanosti se podle dřívější zprávy statistického úřadu ve třetím čtvrtletí vyšplhala na rekordních 25 procent.

„Je pravděpodobné, že v roce 2013 míra nezaměstnanosti z už tak vysokých 25 procent poroste dál,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Španělský trh práce se dlouhodobě potýká s negativními důsledky hospodářské recese. K růstu nezaměstnanosti přispívají rovněž reformy trhu práce, které zaměstnavatelům usnadnily propouštění pracovníků.

Španělský hrubý domácí produkt se v loňském třetím čtvrtletí snížil o 0,3 procenta. Zaznamenal tak již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou. Za celý loňský rok počítá vláda s poklesem o 1,5 procenta.

Podle spotřebitelského průzkumu, který se uskutečnil ještě před Vánocemi, by měla průměrná španělská rodina utratit o svátcích zhruba 600 eur (15 tisíc korun). Čtvrtina rodin si ale nemůže dovolit ani polovinu z této částky.