S vyšší DPH bojují i taxikáři – nestihli přenastavit taxametry

Praha – Účtenky se starými sazbami DPH vydává zákazníkům velká část taxikářů, kteří daň odvádějí. Jen v Praze jich je asi tisíc. Autorizované servisy, které jako jediné smí taxametry přenastavit, jsou přeplněné a nestíhají.

Taxikáři, kteří platí DPH, řeší už tři dny problém s účtenkami, které musí vydat všem svým zákazníkům. Zatímco do konce roku 2012 za svezení účtovali starou, dvacetiprocentní daň, od Nového roku musí jeden procentní bod přidat.

Stovky taxikářů si proto musí nechat narychlo přednastavit taxametry, aby zákazníci měli na účtenkách správnou sazbu DPH. Ve specializovaných servisech jsou kvůli tomu fronty – počet zakázek se jim zdvojnásobil.

Prozatím taxikáři špatné nastavení ve svých taxametrech řeší ručním přepsáním sazby daně z 20 na 21 a přepočítáním na novou cenu. „Troufám si říct, že hodně taxikářů tak jezdí. To je pak otázka, jak se s tím jejich účetní a daňoví poradci poperou,“ říká manažerka servisu taxametrů Vladislava Hýblová.

Daňová správa přimhouří oči

Daňová správa bude takto dodatečně upravené doklady zatím uznávat – ale už jen pár dnů. „Je v zájmu každého plátce daně, aby si co nejrychleji upravil svůj systém,“ upozorňuje mluvčí správy Petra Homolová. Také magistrát hlavního města slibuje, že v prvních dnech roku přimhouří oči nad přepisovanými účtenkami.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

„Jakákoliv změna v nastavení taxametru je složitá hlavně z toho důvodu, že taxikář musí zajet na dvě místa. Do servisu, kde provedou změnu, a pak na metrologii, kde to překontrolují a potvrdí,“ vysvětluje Hýblová.

Kdo by chtěl ušetřit a nastavení taxametru nezměnil, může mít nakonec velký problém. Kvůli nesprávně odvedené dani mu hrozí úrok z prodlení. To znamená, že by dodatečně zaplatil až desítky tisíc korun navíc.