Rozpad eurozóny už podle Barrosa nehrozí

Lisabon – Další diskuze kolem možného zániku eurozóny jsou prý zbytečné. Zmínil to předseda Evropské komise José Barroso, podle něhož už je tento scénář v roce 2013 bezpředmětný. Barroso řekl, že už loni v létě rázně utnul dohady kolem možného konci eura prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. Ten tehdy prohlásil, že jeho instituce udělá pro záchranu společné měny cokoliv.

„Já myslím, že můžeme říci, že ta existenční hrozba proti euru už byla v zásadě zažehnána,“ řekl dnes Barroso na tiskové konferenci ve svém rodném Portugalsku. „V roce 2013 už zde nebude otázka, zda se euro zhroutí, anebo ne,“ dodal podle agentury Reuters šéf Evropské komise.

Otázka, co s Řeckem, tu stále je

Rozpad eurozóny je sice možná zažehnán, odchod Řecka z ní ale stále visí ve vzduchu. „To, že se rozpadne eurozóna a vznikne sedmnáct národních měn, je opravdu scénář z žánru sci-fi. Ale to, že Řecko někdy opustí eurozónu, bych nezatracoval,“ konstatuje analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Podle Jedličky je totiž velká neznámá, jak se vše bude vyvíjet po německých parlamentních volbách během letošního roku. Podle něj se do parlamentních voleb pravděpodobně žádný jiný významný kurz vůči Řecku nenabere. "Důvodem je, že pro Angelu Merkelovou a její obhajobu postu německé kancléřky jsou ekonomické finanční turbulence to poslední, co by potřebovala, vysvětluje analytik a dodává, že co bude poté, se opravdu dá těžko odhadovat.

Mario Draghi
Zdroj: Fredrik von Erichsen/ISIFA/EPA

Draghi je připraven zachránit euro za každou cenu

Draghi proti dluhové krizi rázně zakročil v červenci, kdy pronesl dnes už památné dvě věty: „V rámci svého mandátu je ECB připravena udělat cokoliv, aby ubránila euro. A věřte mi, bude to opravdu stačit,“ vzkázal z Londýna Draghi.

Finanční trhy na slova šéfa ECB reagovaly okamžitě a trvale. Spekulace na rozpad eurozóny téměř vymizely, zpevnil kurz eura a především se snížil výnos dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. Ukázalo se také, že členské země eurozóny jsou ochotny se postavit za krachující Řecko.

Rizika rozpadu eurozóny tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)