Dozvuky hypoteční krize: Bank of America zaplatí Fannie Mae stovky miliard

New York - Bank of America, druhá největší americká banka podle výše aktiv, zaplatí státní hypoteční agentuře Fannie Mae více než 10 miliard dolarů. Dohoda se týká urovnání balíku špatně oceněných hypoték, jak uvedla BBC.

Právě k urovnání těchto ztrát má být z Bank of America odvedeno 3,6 miliardy dolarů (70,16 miliardy korun). Banka se navíc zavázala, že odkoupí 30 tisíc hypoték za 6,75 miliardy dolarů (131,56 miliardy korun) a zaplatí dalších 1,3 miliardy dolarů (25,34 miliardy korun) jako kompenzaci za celou kauzu. 

Celkově se tak Bank of America špatnými hypotékami připravila o 11,65 miliardy dolarů (227,06 miliardy korun). Podle serveru Patria Online Bank of America čeká, že urovnání sporu s Fannie Mae sníží čistý zisk banky asi o 2,7 miliardy dolarů před zdaněním.

Na obě obří hypoteční agentury tvrdě dopadla finanční krize, která odhalila slabiny ve způsobu jejich fungování. Agentury měly od roku 2007 vysoké ztráty a úřady po finanční krizi jejich představitele obvinily, že zkreslovali informace o hodnotě nabízených cenných papírů.

Americká vláda převzala krizí postižené agentury pod svá křídla

Americká vláda na základě zvláštního zákona schváleného v Kongresu vzala obě agentury v září 2008 pod svou plnou kontrolu. Američtí daňoví poplatníci do obou institucí vložili miliardy dolarů, což bylo podle vlády nutné k tomu, aby agentury nepřestaly fungovat. Po krizi totiž měly pomoci znovu nastartovat realitní trh.

V době silného růstu cen nemovitostí, což bylo v USA zhruba do roku 2005, obě instituce uvolnily pravidla pro získání hypotéky. To se jim ale později tvrdě vymstilo. Freddie Mac a Fannie Mae v době největšího rozmachu vlastnily či garantovaly hypoteční úvěry k téměř 31 milionům nemovitostí v hodnotě asi 5,5 bilionu dolarů (zhruba 111,5 bilionu korun). Šlo zhruba o polovinu všech hypoték, které byly v USA vydány.

Banky se dohodly na urovnání sporu kolem zabavování domů

Bank of America má přitom za sebou perný den. Spolu s dalšími devíti velkými americkými bankami a poskytovateli hypoték se dohodla na urovnání sporu kvůli podezření z protiprávního zabavování domů věřitelům při nesplácení hypoték. Společnosti zaplatí v rámci urovnání celkem 8,5 miliardy dolarů (zhruba 165,8 miliardy korun).

Bydlení
Zdroj: Isifa/Rex Features/Anglia Press Agency

Případ se týká Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Aurora, MetLife Bank, PNC, Sovereign, SunTrust a U.S. Bank. Federální úřady začaly v dubnu 2011 přezkoumávat procesy zabavování domů při nesplácení hypoték, které se uskutečnilo v letech 2009 a 2010, protože se objevily stížnosti, že úředníci bank nepostupovali vždy správně.

Podle urovnání mohou lidé, kterým byl nesprávně zabaven dům, získat jeden tisíc až 125 tisíc dolarů. Celkem bylo ve sledovaném období zabaveno 3,8 milionu domů. 

Vydáno pod