Jak neprodělat na investici do diamantů?

Praha - Miliardy korun ročně utratí Češi za diamanty. Kromě nákupu tradičních šperků roste i obliba takzvaných investičních diamantů. Tato investice ale patří spíše do kategorie alternativních a má svá specifika, na která nakupující občas zapomínají. Jak tedy do diamantů investovat a vyhnout se pak případnému zklamání, že váš výnos nebude takový, jaký jste si představovali?

Diamanty jsou od pradávna symbolem vzácnosti a jedinečnosti. Přitom jsou z chemického hlediska paradoxně tvořeny jedním z nejvíce se na zemi vyskytujících stavebních prvků - uhlíkem. Jedinečným tento kámen tvoří krychlová krystalová mřížka s krátkými pevnými vazbami. Diamant je v přírodě nejtvrdší nerost a je využíván i jako průmyslová surovina. Ty nejkvalitnější kameny se pak užívají na výrobu šperků a zároveň i jako investiční produkt.  

Primárním místem výskytu jsou sopečná ložiska, ve kterých jsou diamanty rozesety v tmavé hornině jménem kimberlit. Sekundárně lze tyto vzácné kameny nalézt při ústích řek a pobřeží oceánů. Ve středověku byla baštou těžby Indie, odkud pochází i slavné diamanty jako například Koh-i-noor, Velký Mogul nebo Hope. Dnes se vzácné kameny těží hlavně v Austrálii, Jihoafrické republice, Botswaně, Rusku a Kanadě.

  • Těžba diamantů zdroj: De Beers http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4304/430389.jpg
  • Těžba diamantů zdroj: De Beers http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4304/430393.jpg
  • Těžba diamantů zdroj: De Beers http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4304/430392.jpg
  • Těžba diamantů zdroj: De Beers http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4304/430390.jpg

Cena kamenů

Cena je určena čtyřmi hlavními faktory. Ty se podle začátečních písmen anglických slov označují jako 4C, tedy carat (hmotnost), color (barva), clarity (čistota), cut (brus). Jeden karát odpovídá váze 0,2 gramů. Barevně je rozlišováno na dvanáct kategorií od prvotřídně bílých až po barevné diamanty. Čistota je pak určována počtem cizorodých látek, které se nazývají inkluze a dělí se do sedmi kategorií. 

Hodnota diamantů pravidelně narůstá o 5 až 10 procent ročně. Za posledních 100 let klesla jejich cena pouze dvakrát, v 70. letech a v roce 2008. „Investiční kámen má stanovenou cenu podle ceníku Diamond Rapaport report, což je takový index velkoobchodních cen, který je transparentní a každý obchodních jej poskytuje,“ dodává ředitel společnosti D.I.C. Luboš Říha. Důležité je však vědět o diamantech více, než pouze jaká je jejich tržní hodnota. 

  • Surové diamanty zdroj: De Beers http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4304/430398.jpg
  • Práce gemologa zdroj: De Beers http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4304/430394.jpg
  • Surové diamanty zdroj: De Beers http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4304/430397.jpg
  • Surové diamanty zdroj: De Beers http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4304/430396.jpg

Diamant jako investice

Diamanty jako skutečný investiční nástroj nefungují moc dlouho. Zlato, stříbro nebo umělecká díla mají za sebou jistě delší investiční historii. Jejich jasnou výhodou je ale extrémní koncentrace bohatství ve hmotě (v přepočtu například na USD/mm3). Tímto parametrem diamanty s přehledem poráží zlato i platinu. Další výhodou je jejich velká mobilita. Právě pro tyto výhody byly diamanty využívány v době válek jako uchovatel hodnot. A podobně je tomu i dnes.

Odborníci na investice ale diamanty moc nedoporučují a poukazují hned na několik problémů. Tím prvním a základním je, že neodborník jen těžko rozezná cenný kámen od laciného sklíčka.  

Erika Lori, certifikovaná gemoložka, Diamond Club

„Hlavním problémem trhu s diamanty je bezpečnost. Pokud je člověk laik bez zkušeností, tak potřebuje dodržet všechna bezpečnostní pravidla, aby obě obchodní strany dostaly to, co si vzájemně přislíbily. Prodej proto ideálně probíhá skrze diamantové burzy.“

Podobně je potřeba dát si pozor i na původ kamene. Správný a bezpečný investiční diamant je vybaven certifikátem z gemologické laboratoře, zabalen a popsán laserem. Je tedy důležité, od koho kámen kupujete. Černý trh s diamanty podle odhadu Philipa Claese z Antverpského světového centra pro diamanty v posledních letech tvořil až 15 procent veškerého prodeje. Většinou jde o takzvané krvavé diamanty. Ty pochází z válečných zón a z jejich ilegálního prodeje jsou financovány nákupy zbraní. Krvavé se jim říká proto, že za peníze z jejich prodeje byla prolita krev. 

Radim Dohnal ze Saxo Bank upozorňuje na další úskalí investice do diamantů, a tím jsou vysoké marže obchodníků: „Samotné posudky nejsou levné. Odhalit padělek není tak drahé, drahé je odhadnout férovou cenu a velmi snadno se může stát, že koupíte sice reálný diamant ale dražší například o 40 procent.“ A Luboš Říha potvrzuje: „My kámen vykoupíme za aktuální cenu poníženou o určitý diskont. Ten se odvíjí od velikosti karátů a zpravidla bývá mezi 20 až 30 procenty z ceny a jsou v tom započítany veškeré náklady, které s obchodem máme.“ 

  • Diamantová burza zdroj: Gem Diamonds
  • Diamond index zdroj: IDEX

Nezapomeňte ani na…

Jan Douda, ředitel MPM Future, zmiňuje další faktory, na které je před nákupem investičních diamantů potřeba myslet: "Diamanty jsou zatíženy DPH v EU a prodejní daní ve většině rozvinutých zemí. To samozřejmě snižuje jejich atraktivitu jako investičního média.„ Pokud ale netrváte na tom mít svůj kámen fyzicky doma pod polštářem, dá se placení DPH obejít. “Diamant se zakoupí a nechá se uložený na některé z diamantových burz, kde zůstane v bezpečnostním sejfu. Fakticky tedy nebude diamant dovezen do ČR. Má to i další výhodu, kterou je úspora nákladů na drahý převoz a následné bezpečné uložení," radí Erika Lori.

Oproti například investičnímu zlatu je u diamantů i šperků problém s jejich špatnou likviditou. Nájít kupce, když rychle potřebujete hotovost, totiž není vůbec lehké. S tím se snaží někteří obchodníci bojovat a nabízí zpětný odkup kamene, který jste u nich dříve zakoupili. Zásadní je však načasování koupě a následného prodeje. Celosvětově se cena určuje v amerických dolarech. Ceny diamantů obvykle rostou, když cena dolaru klesá. Obecné doporučení je tedy nakupovat kameny, když je americký dolar na svém dně. A prodávat nejdříve za 5 až 10 let, aby vám po odečtení marže při nákupu a marže při prodeji zůstal alespoň nějaký zisk.  

Mnoho analytických zpráv uvádí jako důkaz vhodnosti a výhodnosti investic do diamantů dva argumenty (podobné těm, jaké zaznívají na adresu jakéhokoliv zbytného aktiva, kterého je na světě omezené množství) - tedy, že celosvětová poptávka roste rychleji než nabídka, a že hlad po diamantech v Číně a Indii bude společně s bohatnutím tamních obyvatel dále sílit. 

Radim Dohnal, Saxo Bank

"Oba argumenty tiše zapomínají na rizika každé investice. Tedy, že stávající držitelé mohou začít prodávat, někteří i kvůli ztrátám z jiných investic (zejména maržových) a zisky např. na diamantech budou nuceni realizovat. A Čína i Indie se z mnoha důvodů mohou dostat do fáze značného ochlazení celé ekonomiky."

Kolik a jak investovat

Pokud se i přes všechna zmíněná úskalí rozhodnete do diamantů investovat, třeba právě proto, že jsou diamanty krásné a věčné, připravte si minimálně dvě stě tisíc korun. Ideální je ovšem částka mnohem vyšší, protože cena větších a kvalitnějších kamenů roste rychleji. „My teď ale uvažujeme, že začneme prodávat i kameny pod jeden karát, abychom zpřístupnili investici i v řádu pod sto tisíc korun. To už by mohla být hranice, která by mohla ještě více otevřít diamanty více lidem,“ uvádí Luboš Říha z D.I.C.

Ty, kteří diamantům věří, ale bojí se rizik či nemají k dispozici stovky tisíc korun, lze upozornit na fondy ETF, které sice neinvestují přímo do diamantů, ale do společností, které diamanty těží a zpracovávají. Výhody proti investicím do samotných kamenů jsou tyto:

  • Výrazně nižší transakční náklady (desetiny procenta)
  • Diverzifikace rizik
  • Možnost investovat již od stovek dolarů 
  • Pokud těžební společnosti zefektivní těžbu a ušetří náklady, pak tato investice přinese vyšší výnos než samotné diamanty
  • Možnost zapojení finanční páky investora do ETF
  • Operační páka těžební společnosti, ta může výrazně násobit efekt rostoucích cen