Ministerstva kvůli snížení schodku prodají majetek za miliardy

Praha - Česká ministerstva už začínají mít jasno v tom, kde seškrtají do roku 2014 téměř 9 miliard korun, kterými chce vláda snížit rozpočtový schodek. Návrh na škrty ve státní správě sice odložila na příští týden, Česká televize ale zjistila, že kromě rušení úřadů a propouštění stovek úředníků hodlají ministerstva také prodávat majetek za miliardy. Třeba ministerstvo zahraničí by se rádo zbavilo zámku ve Štiříně.

Zámek ve Štiříně u Prahy v posledních letech slouží jako luxusní hotel. Ministerstvo zahraničí už prý ale známé kongresové centrum nepotřebuje, spolu s rozsáhlým zámeckým parkem ho hodlá prodat. „Těch akcí tam není tolik, aby si sám na sebe vydělal. Aby si vydělal na provoz a investice,“ poznamenal mluvčí ministerstva Vít Kolář. Ministerstvo zahraničí by rádo prodalo zámek do konce roku 2014. Přesný odhad ceny zatím nemá. Už teď ale ví, že se cena zámku včetně jeho okolí bude pohybovat ve stovkách milionů korun.

V novém vládním materiálu, který se podařilo České televizi získat, se píše, že prodej Štiřína by měl státu vynést 329 milionů. Podle šéfa štiřínského zámku Václava Hrubého to je ale desetkrát méně, než by mohl stát získat. „Je otázka, pro koho je ta cena výhodná. Pro stát určitě ne,“ konstatoval Hrubý. 

Nejvíc peněz - téměř 3,5 miliardy - by mělo podle nového plánu ušetřit ministerstvo obrany. Víc než 1,5 miliardy má přinést prodej půdy Vojenských lesních statků, přesně miliardu pak privatizace opravárenských závodů. Dalších zhruba 900 milionů má ušetřit obrana na svém provozu. 

Naopak Vojenská lázeňská rekreační zařízení, která navrhovala prodat vicepremiérka Karolína Peake, obrana prodávat nechce. „Ministerstvo obrany pokládá Volarezu za důležitou součást, protože vojáci mají ze zákona nárok na rehabilitaci,“ prohlásil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. 

Víc než 800 milionů pak má uspořit i ministr vnitra Jan Kubice. I on bude hlavně prodávat nepotřebný majetek. „Bude se zřejmě jednat o odprodej některých rekreačních a hotelových zařízení. Dále plánujeme zrušení Institutu pro místní správu Praha,“ zmínil několik objektů mluvčí Pavel Novák. 

Vláda by se měla ke škrtům ve státní správě vrátit příští středu. Premiér už dříve svým ministrům vzkázal, že úspory ve státní správě jsou nutné k tomu, aby stát mohl i v roce 2014 snižovat rozpočtový schodek.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod