Itálie přestala být pro Číňany zajímavá

Řím - Mnoho čínských obchodníků opouští Itálii. Důvodem je stav tamní ekonomiky. Číňané se vracejí do vlasti nebo se stěhují například do Spojených států amerických a do Kanady. Věří, že tam se jejich firmám bude dařit lépe.

Například náměstí Piazza Vittorio leží v samotném srdci Říma, už dlouho je přitom známé jako centrum čínské čtvrti. Teď však mnoho Číňanů z italské metropole odchází. „Dříve to tu bývala opravdová čínská čtvrť, plná lidí a čínských obchodů. Teď jich ale hodně končí. Mnoho podniků tady v okolí je už zavřených, prázdných, nebo se tu otevírají úplně jiné typy obchodů, které nejsou už vůbec čínské,“ říká majitelka restaurace Sonia Čo. 

Důvodem jsou vyšší daně a hlavně stagnující hospodářství. Zavřít museli zejména vlastníci menších a středně velkých obchodů. Současně klesá i vzájemný italsko-čínský obchod a počet služebních cest do Číny se snížil asi o třetinu. 

Giuseppe Lombardo, majitel cestovní kanceláře

„Zaznamenali jsme nižší zájem klientů z Číny, hlavně těch, kteří v Itálii obchodují. Mnoho Číňanů si teď rezervuje jenom jednosměrnou letenku. Nedaří se jim tady, proto raději své obchody zavírají a vrací se do Číny. Nebo jdou do jiné země.“

Přestože je italská ekonomika třetí největší v eurozóně, má v současné době jeden z nejpomalejších růstů na světě. A podle odhadu odborníků letos klesne o další půlprocento.

Číňané opouštějí Itálii (zdroj: ČT24)