Švihlíková: Hospodářská politika vlády a ČNB se rozcházejí

Praha - Základním problémem České republiky je, že vůbec nemá definovanou žádnou hospodářskou strategii, a to dlouhodobě, míní ekonomka Ilona Švihlíková. V pořadu Otázky Václava Moravce také zdůraznila, že se neshoduje politika vlády a ČNB. Proti tomu se však ohradil profesor ekonomie Fakulty sociálních věd UK a člen NERVu Michal Mejstřík.

Švihlíková prohlásila, že jí poslední kroky ČNB připomínají čiré zoufalství. Nízké úrokové sazby mají podle ní dopady jen na kurz a koruna kvůli tomu oslabuje. Zdůraznila také, že v Česku neexistuje soulad mezi vládní a monetární ekonomickou strategií.

ČNB by půjčovala, zatímco vláda šetří

Podle ní nastává absurdní situace, kdy se vláda vymezuje proti zadlužování. „Naopak ČNB říká: Domácnosti, půjčujte si, je to levné,“ dodává. S tím ale nesouhlasí Mejstřík, podle kterého říkat, že je všechno špatně, není řešení. „Nemůžete vylévat vaničku i s dítětem,“ argumentuje. 

České ekonomice se již delší dobu nedaří, zboží na zahraničních trzích bojuje proti silné konkurenci ostatních výrobců a valná poptávka není ani na českém trhu. Podle některých by mohl pomoci slabší kurz koruny. Guvernér České národní banky Miroslav Singer ve středu v Interview ČT24 připustil zásah proti síle české koruny pomocí kurzových intervencí. 

V Česku klesá inflace i HDP

Současně v České republice pokračuje i sestupný trend u inflace. V prosinci se meziročně snížila na 2,4 procenta, a byla tak o tři desetiny nižší než v listopadu. Také z toho důvodu Singer nevylučuje další uvolnění měnové politiky. Daň z přidané hodnoty ale naopak od nového roku opět vzrostla. 

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Recese v Česku přitom už trvá stejně dlouho jako v problémovém Řecku. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí klesl o tři desetiny procenta oproti předchozím třem měsícům, meziročně se pak snížil o 1,3 procenta. Tuzemská ekonomika je v recesi od konce loňského roku hlavně kvůli vývoji ve stavebnictví, zemědělství a průmyslu. Dále klesá domácí poptávka.

Vydáno pod