Novinky na poli elektroniky: Papírový tablet nebo uši ovládané myslí

Las Vegas - Las Vegas představilo to nejlepší ze světa moderní techniky. Veletrh Consumer Electronics Show je největší světovou přehlídkou spotřební elektroniky. Běžné spotřebiče ale neukazuje, místo toho se na něm návštěvníci můžou seznámit s tím, jak nejspíš budou vypadat přístroje budoucnosti - třeba ohebné telefony nebo přístroje využívající lidské mysli.

Praktické i spíše zábavné novinky, třeba šestinozí roboti, zařízení, které dokáže nabíjet baterie stále umístěné v přístrojích bezdrátově, nebo vařič ovládaný barevným světlem a vedle něj speciální plocha, na níž zůstávají nápoje ledově vychlazené, to všechno si mohli prohlédnout návštěvníci veletrhu.

Trendem budou podle veletrhu hlavně nové typy displejů, které se můžou ohýbat, jako třeba takzvaný papírový tablet. Je tlustý jako papír, ale jeho displej je plně interaktivní. A flexibilitou se chlubí i prototyp chytrého telefonu a tabletu v jednom. Chytré telefony a tablety figurovaly i v roli ovladačů. Třeba v případě helikoptéry, díky které je možné podívat se na svět, pomocí kamery s vysokým rozlišením obrazu, z ptačí perspektivy. „Droun je helikoptéra, kterou můžete ovládat pomocí chytrého telefonu nebo tabletu. Vlastně si jen stáhnete aplikaci a s přístrojem hýbete nakláněním tabletu,“ říká produktový manažer firmy Parrot Julien Galou.

Na veletrhu se objevily i novinky spíše zábavné - třeba uši ovládané myšlenkami člověka. „Tyto kočičí uši jsou přístroj, který reaguje na aktivitu v mozku. Tu zjišťuje senzor na mém čele. Posílá signály do uší, které ukazují stav mé mysli. Když se soustředím, uši se vzpřímí. Když relaxuji, povolí dolů,“ popsala manažerka sociálních médií Neurosky Jade Worbecová.

Ukázat se na veletrhu je pro firmy důležité. Proto se tu představilo přes 3 000 společností ze 150 zemí. Veletrh se letos konal už po šestačtyřicáté. Za tři dny ho podle prvních odhadů navštívilo na 150 tisíc návštěvníků.

Veletrh elektroniky v Los Angeles představil technologie budoucnosti (zdroj: ČT24)