Generali chystá po ovládnutí České pojišťovny „revoluci“

Řím - Největší italská pojištovna Generali představila nový tříletý „revoluční“ strategický plán, který počítá se zvýšením investic na rychle rostoucích trzích a omezením nákladů. Cílem je zvýšit ziskovost. Novou strategii firma oznámila pouhý týden poté, co se s českou PPF Group dohodla na převzetí jejích 49 procent akcií společného podniku Generali PPF Holding (GPH). Tím ovládne i Českou pojišťovnu.

Generali slíbila dostat roční provozní zisk nad úroveň pěti miliard eur (128 miliard korun). Chce zvýšit váhu neživotních druhů pojištění ve skupině tak, aby se na provozním zisku do roku 2015 tento segment podílel zhruba polovinou. Během tří let firma hodlá snížit náklady o 600 milionů eur, aniž by to ovlivnilo dividendy a pracovní místa.

„Generali bude mít pevnější a stabilnější rozvahu a poskytne akcionářům větší výnosy,“ uvedl šéf Generali Mario Greco ve firemním sdělení. „Uskutečníme revoluci založenou na disciplíně, jednoduchosti a koncentraci,“ dodal Greco, který byl do čela Generali jmenován loni v srpnu a dostal za úkol zvýšit ziskovost celé pojišťovny, která je třetí největší v Evropě.

Evropské pojišťovny totiž trpí v posledních letech kvůli finanční krizi a následné dluhové krizi eurozóny propadem výnosů. S plánem restrukturalizace Generali přichází po podobných krocích dalších velkých evropských pojišťoven jako Axa, Aviva a Old Mutual.

Generali PPF Holding
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Generali se dohodla, že zaplatí PPF za podíl v GPH 2,5 miliardy eur (63,8 miliardy korun) a celý podíl koupí do konce příštího roku. Generali zaplatila v roce 2007 PPF v rámci dohody o získání 51 procent ve společném podniku 1,1 miliardy eur.

Prozatím se na dalším fungování České pojišťovny nic nemění. „Jde o očekávaný krok. Česká pojišťovna dále pokračuje v realizaci nastavené dlouhodobé strategie schválené oběma našimi akcionáři, kterou uskutečňujeme již déle než dva roky a jež směřuje k dalšímu rozvoji služeb,“ vysvětlil generální ředitel ČP Pavel Řehák.

Společný podnik Generali PPF Holding patří k největším pojišťovacím skupinám ve střední a východní Evropě, Rusku a zemích Společenství nezávislých států. Prostřednictvím dceřiných společností spravuje aktiva za zhruba 15 miliard eur (asi 380 miliard korun) a poskytuje služby více než 13 milionům klientů.

Ve východní Evropě, kde pojišťovnické trhy rostou rychleji než na Západě, zatím Generali žádné konkrétní akvizice nechystá. Dodal, že se neplánuje ani omezení aktivit na vyspělých trzích, jako jsou Rakousko, Švýcarsko nebo Nizozemsko, které analytici považují za méně ziskové.