Experti: Stavebnictví se bude v Česku dál propadat

Praha - Stavební experti z odborného sdružení Euroconstruct zhoršili výhled evropského stavebnictví pro rok 2013. Může za to pokračující dluhová krize v eurozóně a globální ekonomická krize. Černá prognóza se týká také České republiky. „Vysoká nezaměstnanost, stagnace ekonomického vývoje nebo na mnoha místech dokonce ekonomické propady, stejně jako vyhrocená finanční situace veřejného sektoru, potlačují stavebnictví ve všech jeho segmentech,“ uvádí zpráva Euroconstructu.

Úsporná opatření státu, nestabilita na trhu práce a ekonomická nejistota přispěly v listopadu k poklesu ve stavebnictví ČR. Od počátku roku do konce listopadu se stavitelství ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 propadlo o 17,3 procenta, upozornil Český statistický úřad (ČSÚ). „To je pětina celého objemu, která představuje zhruba 277 miliard korun,“ upřesnil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Václav Matyáš s tím, že zatímco v roce 2008 tvořilo stavebnictví 12 procent HDP, v současné době už je to jen kolem sedmi procent.

Růst má přijít až za rok
   
Ještě v polovině loňského roku přitom Euroconstruct pro rok 2012 tuzemskému stavebnictví předpovídal pokles 7,2 procenta, nyní ho mírně korigoval na minus 5,4 procenta. Pro letošní rok nadále předpokládá propad 1,9 procenta. Obrat k růstu o 0,8 procenta má nastat až v roce 2014.

Stavebnictví
Zdroj: ISIFA/EPA/Adrian Bradshaw

K prognózám je ale Matyáš skeptický. „Byl bych rád, kdyby predikce Euroconstructu byla pravdou. Propad českého stavebnictví bude pokračovat a nebude to jen o těch 1,9 procenta. Nechci říkat, jestli to budou tři nebo pět procent, ale tak nějak to bude. V českém stavebnictví je vidět, že na dno jsme si ještě nesáhli,“ řekl. Zdůraznil, že české stavebnictví se neustále propadá už od roku 2008.

Miroslav Linhart, expert na stavebnictví z Deloittu:

„Propad se týká všech oblastí výstavby, i když ten propad je nejvíc znatelný v inženýrském stavitelství díky přesunu stavebních podniků do pozemního stavitelství a naopak. Ve všech segmentech je nyní obrovská konkurence, která tlačí ceny dolů.“

Komentář Miroslava Linharta (zdroj: ČT24)

Stavebnictví všech devatenácti zemí sdružených v Euroconstructu se loni podle aktualizovaného odhadu propadlo o 4,7 procenta. Klesat má i letos, a to o 1,6 procenta. Objem stavebních prací by tak na konci letošního roku dosáhl 1,27 trilionu eur (zhruba 32,5 trilionu korun), čím se dostane na úroveň devadesátých let minulého století. Jednoprocentní růst má nastat až v roce 2014.

Stavba dálnice
Zdroj: ČT24

Zavedení eura a významný pokles úrokových sazeb v jihoevropských zemích výrazně zlevnil úvěry. Toto období je tak označováno jako počátek „zlatého věku“ evropského stavebnictví, který byl charakteristický velkým rozmachem trhu. „V posledních letech však mezinárodní finanční krize, globální ekonomická krize a krize v eurozóně měla a stále má devastující efekt na výkon evropského stavebnictví. V roce 2014 se bude stavebnictví pomalu zotavovat z úrovně srovnatelné s rokem 1996,“ odhaduje zpráva.

Euroconstruct je evropským sdružením 19 specializovaných výzkumných organizací. Aktivní je od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí včetně Česka.