Ke zvýšení dluhového stropu v USA vyzval Obama i Bernanke

Ann Arbor/New York – Šéf centrální banky Spojených států (Fed) Ben Bernanke i americký prezident Barack Obama včera postupně vyzvali americké zákonodárce, aby zvýšili úvěrový limit. Pokud se tak nestane, negativní dopady pocítí podle Obamy hlavně důchodci nebo veteráni, nepříznivě by to podle šéfa Bílého domu ovlivnilo také investory. Bernanke navíc ve svém projevu na Michiganské univerzitě varoval, že ekonomika je stále ohrožena politickými spory kvůli deficitu.

Spojené státy současného stropu pro zadlužení ve výši 16,4 bilionu dolarů dosáhly na konci loňského roku. Bez souhlasu Kongresu s vyšším státním dluhem by jim tak už v polovině února mohly dojít peníze. Ratingová agentura Fitch už varovala, že pokud se politici nedohodnou na zvýšení dluhového stropu, mohla by snížit úvěrový rating Spojených států z nejvyšší možné úrovně AAA.

Hlava Spojených států se proto obrátila zejména na republikány, kteří ovládají Sněmovnu reprezentantů a požadují výměnou za schválení nového dluhu citelné škrty ve státním rozpočtu. Obama upozornil, že prostředky získané zvýšením stropu pro zadlužení neznamenají nové výdaje, ale slouží k úhradě výdajů, které Kongres již schválil. Zákonodárci by proto podle něj měli zvýšení schválit bez dalších podmínek. S tím ale pravděpodobně budou mít republikáni problém.

Obama už předem avizoval, že se kvůli stropu pro státní dluh nenechá vydírat. Kongres by podle něj měl souhlasit s vyšším zadlužením i proto, aby nepoškodil ekonomiku. „Bylo by to, jako kdybychom se střelili do nohy. Zpomalilo by to náš růst a přiblížilo k recesi. Už připouštění takového vývoje je nezodpovědné. Je to absurdní,“ prohlásil na adresu možné nečinnosti Kongresu.

Podobně uvažuje i guvernér centrální banky: „Je velmi, velmi důležité, aby Kongres podnikl nutné akce ke zvýšení dluhového stropu a zabránil situaci, kdy vláda nebude platit své účty,“ prohlásil Bernanke. „Nezvýšení dluhového stropu je stejné, jako kdyby rodina, která se snaží zlepšit svůj úvěrový rating, řekla: Ó, já vím, jak můžeme ušetřit peníze, nebudeme splácet naše úvěry,“ dodal šéf Federálního rezervního systému.

Zastaví letos Fed nákupy dluhopisů?

K výhledu růstu americké ekonomiky byl Bernanke optimistický, i když velmi obezřetný. Nenaznačil však, kdy by mohl Fed omezit svůj současný agresivní program nákupu dluhopisů. O této možnosti – tedy zastavení nákupu dluhopisů během letošního roku – se na trhu spekuluje stále více.

Podle Bernankeho se zdá, že ekonomika na agresivní uvolňování měnové politiky reaguje. Zatím to ale není tak rychle, jak by centrální banka chtěla. Ráda by například viděla výraznější zlepšení na trhu práce.

Obama chce odteď dluhy snižovat

Americký prezident současně ujistil, že chce v následujícím funkčním období snižovat obří deficity amerických rozpočtů. V minulosti se s republikány dohodl na úspoře 2,5 bilionu dolarů během následujících deseti let. K tomu by chtěl přidat ještě dalších 1,5 bilionu dolarů v úsporách.

Naposledy se Obama kvůli zvýšení stropu pro státní dluh střetl s republikány v létě 2011. Výsledkem jejich sporu byla politická krize, kterou se stále větší nervozitou sledovaly trhy. Agentura Standard & Poor's kvůli tomu nakonec Spojeným státům odebrala nejvyšší rating.

Vydáno pod