Německá ekonomika zpomaluje, důsledky cítí český průmysl

Berlín – Německé hospodářství na tom loni podle předběžných údajů bylo hůře, než se čekalo. Tempo růstu zpomalilo na 0,7 procenta. Právě Německo je přitom motorem ekonomiky eurozóny. Vzhledem k tomu, že ta je jako celek v recesi, růst německé ekonomiky byl i přes citelné zpomalení nejrychlejší ze všech zemí eurozóny. Pokles německé ekonomiky v posledním čtvrtletí podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka vysvětluje negativní výsledky českého průmyslu v posledních měsících.

„Analytici očekávali o desetinu vyšší růst, takže zklamání to je. Ukázalo se ale, že německá ekonomika i za velmi těžké situace roku 2012, kdy se i Česko ponořilo do recese, byla schopna udržet růst,“ prohlásil Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank. Němci se kvůli krizi museli uskromnit. Reálná mzda řadu let klesala, což se odráželo i na slabší spotřebě domácností. „Pomohla hlavně jejich finanční disciplinovanost. Jejich rozpočet skončil třeba loni v přebytku, což se v Česku nepovedlo posledních 15 let,“ konstatoval Gapko. 

Zpomalení německé ekonomiky je špatnou zprávou i pro české firmy. Poptávka z německé strany klesala zejména v posledním čtvrtletí předchozího roku. „Situace by byla nepříznivá pro české firmy, pokud by se ukázalo, že recese v eurozóně bude trvalejší a hlubší, než se předpokládá,“ míní Gapko. 

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„Německo je hlavní obchodní partner ČR a na celkovém českém vývozu se exporty do Německa podílí téměř třetinou. V letošním roce počítá většina prognóz s růstem německé ekonomiky, pokud se tak stane, bude jen velmi nízký. Je pravděpodobné, že to české ekonomice neposkytne žádný výraznější impulz a při slabé domácí poptávce hrozí pokračování recese.“

Zpráva spolkového statistického úřadu tak potvrzuje, že největší evropská ekonomika pociťuje dopady dluhové krize v eurozóně, odolává jim ale relativně lépe než ostatní západoevropské země. 

Výroba aut v Německu
Zdroj: ČT24

Problémem teď v Německu zůstává slabá domácí poptávka, protože firmy neinvestovaly do výrobních zařízení, staveb ani vybavení, ačkoliv spotřebitelé byli ochotni utrácet. Mzdy za loňský rok vzrostly v průměru o 3,6 procenta, což byl už třetí silný růst po sobě.

V poslední době se ale zklidnila situace na finančních trzích, které byly nervózní kvůli vysokému zadlužení vlád. „Po relativně zdravém růstu na začátku roku 2012 ekonomika na konci roku narazila na slabé místo,“ řekl analytik banky HSBC Rainer Sartoris. „My očekáváme, že toto slabší období bude relativně krátké, vzhledem k tomu, že se v poslední době objevují známky zlepšení stavu globální ekonomiky,“ dodal. 

„Německá ekonomika už možná není ostrůvkem štěstí, zůstává však alespoň ostrůvkem růstu v eurozóně, kterou jinak stále sužuje recese,“ poznamenal ke statistice ekonom finančního ústavu ING Carsten Brzeski.

Až do třetího čtvrtletí si přitom německá ekonomika vedla poměrně dobře, trend postupného snižování tempa růstu byl ale patrný celý rok. V prvním čtvrtletí růst činil 0,8 procenta, ve druhém čtvrtletí 0,3 procenta, ale ve třetím čtvrtletí už jen 0,2 procenta. Prudce totiž spadl export do ostatních zemí eurozóny, především do Španělska, Portugalska a Řecka. Nad vodou tak ekonomiku držely hlavně Spojené státy a Čína.

Petr Gapko k vývoji německé ekonomiky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod