Postihy za švarcsystém? Obří pokuty pro drobné podnikatele

Praha - Snaha postihovat takzvaný švarcsystém komplikuje fungování malých společností. Hospodářská komora kritizuje tvrdý postup inspektorů při posuzování případů, kdy v rodinné firmě pomáhá někdo z příbuzných. Milionové pokuty jsou navíc pro drobné podnikatele likvidační.

Třeba Jiří Plzák ze Zlína si prodejem přivydělává jen tři víkendy do roka na letním festivalu.  „Byli jsme tam s bratrem a synovcem. Oni se přijeli dívat na festival, a když příležitostně nebudu stíhat, tak že mi pomohou,“ zavzpomínal Plzák. Kontroloři přišli, když si potřeboval odskočit a požádal rodinu o zástup. Inspektoři celou záležitost ale viděli jinak - šlo o nelegální zaměstnávání. „Argumentovali jsme tím, že je to dobrovolnická činnost od rodinných příslušníků,“ podotkl Plzák. 

Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj tuto námitku ovšem zamítl a trvá na svém, že i pro krátkodobou výpomoc je nutné uzavřít smlouvu. „Mnozí si pletou nelegální zaměstnávání se švarcsystémem - ten nejde kontrolovat, úředníci chodí hlavně do malých firem a dávají pokuty,“ konstatoval prezident Hospodářské komory Petr Kužel. 

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Systém kritizuje také premiér Petr Nečas. Ministerstvo práce proto připravuje novelu zákona o zaměstnanosti. „Chtělo by ji předložit vládě v průběhu první poloviny letošního roku,“ řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Podle premiéra kontroly zamířily naprosto falešným směrem. „Je to v současnosti předmětem jednání v rámci úpravy koaliční smlouvy,“ poznamenal Nečas. 

V loňském roce inspekce vyměřila podnikatelům 524 pokut za 110 milionů korun. „V poslední době firmy čelí velkým atakům a nájezdům státních orgánů,“ uvedl Kužel. Česká televize nedávno upozornila na případ Jana Sotony, kterému pomáhali nemocní rodiče. Spor vyhrál a půl milionou pokuty platit nemusel. Jiří Plzák ale na rozhodnutí teprve čeká. „Můj zisk se pohybuje do 20 tisíc ročně, nejsem velkopodnikatel, je to směšné,“ konstatoval muž. 

Ministryně práce a sociálních věcí, premiér a vedení Hospodářské komory by proto chtěli řešit problém nelegálního zaměstnávání ještě nyní v lednu.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)