Banky válčily o klienty, hypotéky opět zlevnily

Praha - Hypotéky v Česku jsou zase levnější. Průměrná sazba v prosinci klesla na nové historické minimum 3,17 procenta. Před koncem roku přitvrdily banky v boji o klienty - některé zrušily poplatky za vedení účtu, jiné sazby stlačily i pod tři procenta. Celkem nyní Češi v hypotečních ústavech a bankách dluží víc než 13 miliard korun.

Vlastní bydlení je ještě levnější než před měsícem. „Většina bank se snažila na poslední chvíli akčními nabídkami dohnat obchodní cíle a vylepšit své úvěrové portfolio,“ prohlásil Josef Rajdl, vedoucí analytik Fincentra. 

Češi na nabídky bank stále slyší. Jen v prosinci sjednali bankéři dalších víc než 7 600 nových hypoték, i když se v řadě případů jedná spíš o smlouvy staronové. „Můžou se tam významně podílet i refinancované hypotéky. Odhadujeme, že přibližně polovina současných úvěrů jsou úvěry, které refinancují současné úvěry,“ podotkl Rajdl. 

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Průměrná úroková sazba je nejníž za desetiletou historii sledování indexu. Levné hypotéky teď k bankovním přepážkám lákají i ty Čechy, kteří by si na ně ještě nedávno vůbec nesáhli. „Výše úrokových sazeb není dobrý důvod pro to brát si hypotéku. Měla by to být nějaká životní situace - pokud mám partnera, se kterým chci strávit celý život, pokud vím lokalitu, ve které chci žít,“ konstatoval finanční konzultant Broker Consulting Jan Šimek. 

Analytici ale upozorňují, že levné hypotéky můžou být i rizikovým zbožím. „Sledujeme ten trend, že mnoho lidí zvažuje, že zvolí variantu vlastního bydlení a že to budou financovat formou hypotečního úvěru,“ řekl Michal Pitucha z M&M Reality. „Musejí počítat i s tím, že se jim může stát, že budou po nějakou dobu nezaměstnaní, takže si ty hypotéky nesmí brát nadoraz svých příjmů,“ upozornil Rajdl. 

Hypotéky jsou zase levnější (zdroj: ČT24)

Příjemné překvapení ale čeká na ty, kteří už hypotéku mají a letos jim končí fixace. „Pokud se budeme bavit o těch hypotékách z roku 2008, tak dneska můžou získat hypotéku o 2,2 procenta levněji, to znamená, že měsíčně můžou ušetřit 700 korun na milionu dluhu,“ poznamenal Šimek. Průměrně si teď Češi přitom půjčují milion sedm set tisíc korun.