Legendární britský obchod s hudbou krachuje

Londýn - Největší prodejce hudby ve Velké Británii His Master's Voice (HMV) krachuje. Společnost požádala o soudní ochranu před věřiteli. Ke dnu jí stáhla stagnující ekonomika a rozvíjející se on-line nakupování. Před pár dny už podobný osud postihl francouzský Virgin, prodejní řetězec s hudbou a filmy.

HMV - to je 239 poboček s největším výběrem hudby po celé Británii. Pro své oblíbené hity sem chodili milovníci hudby celých 91 let. Svůj první obchod otevřel řetězec už v roce 1921. Teď ale kartami zamíchali internetoví prodejci hudby a legendární řetězec jde ke dnu.

„Nejsem šokovaná, protože lidé kupují na internetu všechno. Myslím, že je to škoda, třeba pro starší generaci Britů, která sem chodí. Mladí to bohužel neocení,“ říká zákaznice obchodu.

Kvůli klesajícím tržbám už nebyla společnost schopná splácet své závazky. Situaci se snažila ještě zachránit - jenže banky jí další půjčky neposkytly a jiný způsob, jak získat peníze, nenašla.

„Pád HMV je smutný, ale nakonec nezbytný proces obnovy. Hudebním zákazníkům ze Spojeného království přinese výrazně lepší budoucnost,“ tvrdí spolumajitel Stephen Godfroy.

„Je to dlouhá historie, která sahá až na začátek století nebo tak. Kdyby velké obchody jako tento skončily, to by Oxford Street hodně ovlivnilo. Bylo by lepší, kdyby přežil,“ říká zákazník obchodu.

Toto přání by se mohlo zákazníkům při troše štěstí splnit. Insolvenční správce, kterým je účetní firma Deloitte, chce podle agentury Reuters udržet všechny pobočky HMV zatím při životě - pro případ, že by se našel nějaký zájemce, který by dal firmě druhou šanci.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)