Pokutu 13 milionů Kaufland zatím nezaplatí, rozhodl předseda ÚOHS Rafaj

Praha - Pokutu za zneužití významné tržní síly nakonec řetězec Kaufland pravděpodobně nezaplatí. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj ji totiž zrušil. Částka 13,628 milionu korun tak nejspíš zůstane na účtu řetězce. Případ se tak vrací na začátek, pokuta může být uložena znovu, může být pozměněna nebo úplně zrušena. Kromě Kauflandu ÚOHS vyšetřuje i další řetězce, například Ahold a Tesco.

Řízení není konečné, vrací se na začátek

„Prvnostupňové sankční rozhodnutí bylo panem Rafajem zrušeno v květnu loňského roku kvůli formálním i neformálním vadám, které označil za nepřezkoumatelné, a proto vrátil řízení zpět do prvního stupně k přezkoumání,“ řekl Martin Švanda, mluvčí ÚOHS. Rovněž podotkl, že v opakovaném prvnotním řízení může být pokuta uložena znovu, částka může být změněna nebo úplně zrušena.

Kaufland byl dosud první firmou, kterou ÚOHS za porušení zákona o významné tržní síle sankcionoval. Pokutu teoreticky úřad firmě může uložit znovu, může ale také řízení úplně zastavit.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Zdroj: ČT24

ÚOHS dosud tvrdil, že firma s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednávala lhůty splatnosti delší než 30 dnů.Úřad řešil i poplatky za postoupení pohledávek a uplatňování skonta. Podle šetření více než 95 procent firem, které Kauflandu dodávaly zemědělské a potravinářské produkty, mělo povinnost v případě postoupení pohledávky vůči Kauflandu třetím osobám hradit poplatek ve výši čtyř procent z hodnoty postoupené pohledávky.

„Řetězec Kaufland současně sjednával ustanovení o dodatečném skontu, na jehož základě požadoval v případě dřívějšího zaplacení faktury slevu, a to ve výši 0,5 procenta za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena,“ uvedl dříve místopředseda ÚOHS Hynek Brom.

Nákupní košík
Zdroj: ISIFA/EPA/Julian Stratenschulte

Při této kombinaci podmínek podle něj dodavatelé, kteří chtěli dostat své peníze před splatností faktur, byli nuceni volit, z důvodů zatížení poplatkem za postoupení pohledávky, ekonomicky méně výhodnou variantu skonta. Skonta i poplatky za převod pohledávek obchodní řetězec od svých dodavatelů podle ÚOHS skutečně inkasoval.

V případě poplatku za postoupení pohledávky a skonta šlo podle ÚOHS o soustavné uplatňování praktiky, která podřizovala dodavatele povinnostem, jež vytvářejí nerovnováhu mezi smluvními stranami. Tím byl porušen zákaz zneužití významné tržní síly.