Zpeněžit se dá takřka vše – třeba i vlasy

Praha - O českém národu platí, že je vynalézavý, a to zvlášť v dnešní době, kdy se zdražuje, a náklady na rozdíl od platů rostou. Stále více lidí se snaží přivydělat a některé způsoby, které k tomu vedou, jsou docela netradiční. Lidé tak prodávají své vlasy, krevní plazmu nebo třeba ručně dělané výtvory.

Čím delší vlasy, tím víc peněz. Třeba Petra Ebermanová zvažuje, že své vlastní vlasy zpeněží. „Dostat můžu poměrně velkou finanční částku,“ poznamenala Ebermanová. Podle kadeřnice Kateřiny Vörösové může žena za nejdelší vlasy získat 4 tisíce korun k dobru, za 50centimetrové pak tři tisíce. 

Vlasy ovšem musejí být zdravé a nebarvené. Stále častěji je prodávají studentky a maminky na mateřské. Nevydělává se ale jen na vlasech. Zhruba 400 korun dostanou lidé i za vlastní krevní plazmu. Největší zájem je mezi studenty, kteří si tak mohou měsíčně přivydělat až 800 korun. 

Krev
Zdroj: ČT24

Lidé musejí splnit několik podmínek - kromě věku je to i zdravotní stav a absence návykových látek v těle. 

Vydělat se dá ale i pronájmem vlastního automobilu k reklamním účelům. Cena se odvíjí od místa i najetých kilometrů. Kvůli velkému počtu podvodníků, kteří se v tomto oboru pohybují, je to ale výdělek dost riskantní - stejně jako překrytí domu reklamou. 

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Stále častěji se lidé snaží přivydělat i tím, že něco umí. Své výtvory prodávají třeba přes speciální weby. „Pomocí cínu zdobím minerály a dělám z toho náhrdelníky nebo brože,“ konstatovala třeba Vladimíra Prokýšková. Její přivýdělek je zhruba tisíc korun měsíčně. Lidí, jako je ona, je ale stále více.