Revoluční naděje se rozplývají: Práce není, ceny rostou

Káhira – Egypťané čekají na oživení ekonomiky zatím marně. Pozitivních zpráv, které by naznačovaly zotavení z porevoluční hospodářské krize, je velmi málo. Nepomohly ani prorůstové plány prezidenta Muhammada Mursího, kterými uklidňoval národ v závěru loňského roku.

Egyptskou ekonomiku nenakoply ani nové projekty, ani balíček investorských pobídek. Plány prezidenta Mursího na uklidnění napjaté situace v zemi před parlamentními volbami ztroskotaly. Do nových parlamentních voleb v Egyptě zbývají necelé dva měsíce a napjatá situace v zemi se nelepší.

„Snili jsme o zlepšení životních podmínek a sociální rovnosti. Ale mnoho firem bylo zavřeno, já jsem nezaměstnaný, zatímco ceny rostou,“ stěžuje si prodavač Khaled Zaky, který si od revoluce v roce 2011 sliboval lepší život. Podobně jako řada jiných Egypťanů. „Stejně jako za minulého režimu politiky vůbec nezajímáme,“ dodává.

Velkým zklamáním je pro Khaleda hlavně prezident Muhammad Mursí. Právě jemu dal totiž svůj hlas při svých prvních volbách. Věřil jeho slibům o změně. Ta se uskutečnila, podle něj ovšem k horšímu.

„Všechna jeho rozhodnutí týkající se ústavy, referenda, parlamentu a členů vlády ukazují, že se chce obklopovat slabými a loajálními lidmi, a ne odborníky,“ komentuje situaci místní novinář Mahmúd Abdel Azim. Zhoršení hospodářské situace je podle něj výsledkem právě Mursího politiky.

Ekonomická situace v Egyptě se nelepší (zdroj: ČT24)

Členové Muslimského bratrstva ale vládu obhajují. „Vláda odvádí dobrou práci. Zdědili jsme třicet let korupce a politického i ekonomického chaosu. Nemůžete čekat, že se to vyřeší během několika měsíců. Děláme nemožnou misi, ale jsme na správné cestě,“ doufá Aly Abdel Al, člen strany Svoboda a spravedlnost. Jenže podle ekonomů by měli politici místo obviňování jiných začít už konečně jednat.

Vydáno pod