Euroskupina si zvolí svého šéfa, favoritem je Dijsselbloem

Brusel - Ministři financí a hospodářství zemí eurozóny dnes rozhodnou o nástupci současného předsedy Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera. Favoritem na funkci je nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, kterého v prosinci za příštího šéfa Euroskupiny neformálně vybral summit Evropské unie.

„Jmenování Jeroena Dijsselbloema je považováno za hotovou věc, pokud tedy nedojde k nějakému překvapení na poslední chvíli,“ prohlásl zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Nizozemského ministra financí podpořilo jak Německo, tak i Francie.

Oficiální kandidaturu deklaroval Dijsselbloem v pátek. Jednal i s předsedou Rady EU Hermanem Van Rompuyem a se svými kolegy z Itálie, Belgie a Španělska. Na dnešním zasedání má být celá záležitost formálně završena.

Analytici tvrdí, že se šéfem vlivné Euroskupiny stane díky tomu, že „zastupuje správnou zemi, ve správný čas a je ze správné politické strany“. Tím si získal podporu evropských velmocí. „Tím, že je socialista, dostal podporu od Francie, kde vládne socialistický prezident Hollande. A tím, že  Nizozemsko podporuje škrty jako řešení krize, si získal Německo,“ poznamenal Vostal.

Telefonát Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

„Juncker tu po dnešním zasedání bude vzpomínán jako loajální muž, za jehož šéfování byl schválen záchranný plán pro Řecko nebo fiskální pakt. Když se o někom říká, že je nenahraditelny a neustále se mu prodlužuje funkční období, tak evidentně fungoval tak, jak si ostatní představovali. Samotný Juncker při svém bilancování přiznal jistá zklamání - třeba prosincový summit o bankovní a měnové unii, od kterého se čekalo víc,“ prohlásil Vostal k dlouholetému šéfovi Euroskupiny.

Cílem Junckera bylo, aby se i malé země vždy dostaly ke slovu a aby nedošlo k rozdělení eurozóny na bohatý sever a chudý jih. „Litoval, že v Irsku, Řecku i jinde nebylo dost prostoru na podporu zaměstnanosti a celkově na boj s dopady krize,“ konstatoval Vostal.

Prezident Euroskupiny Jean-Claude Juncker
Zdroj: ISIFA/EPA/JULIEN WARNAND

Euroskupinu tvoří ministři financí eurozóny. Jejím prostřednictvím se vlády členských zemí eurozóny snaží formulovat společný postoj vůči důležitým otázkám, v posledních letech hlavně vůči dluhové krizi. Předsedové Euroskupiny jsou voleni na dva a půl roku.

Vydáno pod