Sušenky s jedem na potkany i v Česku, Kaufland je musí stáhnout

Varšava/Praha - Do čtyř evropských zemí včetně Česka se dostala část kontaminovaných polských výrobků. Tamní hygienická služba se teď snaží zjistit původ jedu na potkany, který se dostal do sušeného mléka obsaženého v sušenkách polského výrobce Magnolia. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) už nařídila Kauflandu sušenky stáhnout z prodeje. Přestože jed není v malé dávce smrtelně nebezpečný, inspekce zákazníky varuje před konzumací.

„Mohu potvrdit, že SZPI obdržela informaci prostřednictvím systému rychlého varování a ihned uložila jednomu z distributorů těchto potravin v ČR, což je společnost Kaufland, aby neprodleně stáhnul oplatkovou trubičku,“ prohlásil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, podle něhož inspekce Kaufland kontaktovala už v sobotu večer. 

Do českých Kauflandů se dostaly dva výrobky, které mohou být kontaminované - oplatkové trubičky s čokoládovým krémem Stilla dolce Cocoa Rolls 2x50 gramů s minimálním datem trvanlivosti do 26. dubna, 8. května, 4. července a 8. srpna 2013 a oplatky plněné vanilkovým krémem Stilla dolce Vanilla Wafers 80 gramů s minimálním datem trvanlivosti do 21. května 2013. Inspekce důrazně doporučuje lidem tyto sušenky nejíst.

Společnost ihned zahájila stahování výrobků ze svých pultů. „V této chvíli jde o 722 kusů stažených z prodeje a více než 2 tisíce kusů ve skladech,“ dodal Kopřiva. Záležitost se týká celé republiky. Lidé by výrobky, které zakoupili, v žádném případě neměli konzumovat. „Je v těchto případech takovou praxí, že obchodníci zákazníkům vycházejí vstříc,“ konstatoval Kopřiva. Sušenky tak lidé mohou vrátit i bez pokladního lístku a peníze dostanou zpět.

Jed, kterým se hubí hlodavci, není pro člověka smrtelně nebezpečný. Aby mu vážně ublížil, musí ho člověk jíst opakovaně. To ale nemění nic na tom, že v jídle nemá co dělat. „Lidé, kteří snědli tyto sušenky, by měli sníst nějakou tu tabletku aktivního uhlí,“ radí Daniela Pelclová, přednostka Toxikologického informačního střediska.

  • Sušenky od výrobce Magnolia mohou obsahovat jed zdroj: ČT24
  • Sušenky od výrobce Magnolia mohou obsahovat jed zdroj: ČT24

Jed se údajně dostal do sušeného mléka ve výrobně Rokitnianka v obci Szczekociny na jihu Polska. Upozornění, které firma Magnolia vyslala i do evropského systému rychlého varování RASFF, se týká sušenek vyrobených po 22. listopadu 2012. Distribuce kontaminovaného zboží ze skladů firmy Magnolia v Lubsku na západě Polska byla podle vedení firmy zastavena. 

Stenger Jӧrg, předseda představenstva, Magnolia

„Firma Magnolia prohlašuje, že sušené mléko kontaminované neznámými látkami, vyrobené Krajským mléčným družstvem Rokitniaka, nebylo použito do jiných výrobků vyráběných naší společností.“

Šest druhů výrobků firmy Magnolia s otráveným mlékem bylo již nicméně odesláno do polské distribuční sítě a tři vyvezeny do Česka, Slovenska, Německa a Litvy. Jde údajně o některou z obchodních značek Stilla Dolce Cocoa Rolls, Vanila wafles, Wafle MAX, Poesia Milk Cream či Weiner Eiswaffel.

Kauzy se ujali vyšetřovatelé polské prokuratury, kteří se snaží zjistit původce otravy. Polská hygienická služba doporučila kupujícím tyto výrobky buď zničit, nebo vrátit do prodejny.