Šéfem Euroskupiny zvolili Dijsselbloema

Brusel - Ministři financí eurozóny dnes zvolili do svého čela Nizozemce Jeroena Dijsselbloema. Ten nahradí dosavadního šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera. Dijsselbloem se loni v listopadu stal nizozemským ministrem financí a již v prosinci ho za příštího šéfa Euroskupiny neformálně vybral summit Evropské unie. Euroskupinu tvoří ministři financí eurozóny.

„Čeká nás spousta práce - posílení důvěry, vytvoření udržitelného růstu a snížení nezaměstnanosti. Je třeba dodržovat schválená rozhodnutí a dané sliby a podnikat další kroky, tam, kde je to potřeba,“ uvedl Dijsselbloem. Proti Dijsselbloemovi mluvily relativně malé zkušenosti, vzděláním agrární ekonom se ministrem financí stal teprve v listopadu. A teď má 17 členským zemím eurozóny vrátit finanční stabilitu. Mezi prvními důležitými úkoly čeká nového šéfa Euroskupiny několikrát odkládané dokončení dohody o pomoci pro Kypr. Ostrovní země žádá o záchranný úvěr 17 miliard eur - částku ve výši ročního HDP země.

„Naše názory se liší a jeho způsob řešení bude nejspíš taky jiný. Jsem přesvědčený, že Jeroen má všechny potřebné kvality pro tuto funkci. Jde o post s velkou odpovědností,“ řekl Juncker. Prostřednictvím Euroskupiny se vlády členských zemí eurozóny snaží formulovat společný postoj vůči důležitým otázkám, v posledních letech hlavně vůči dluhové krizi. Předsedové Euroskupiny jsou voleni na 2,5 roku.

Šéfem Euroskupiny zvolili Dijsselbloema (zdroj: ČT24)