Komorowski: Polsko by o euru mělo rozhodnout až po volbách v roce 2015

Varšava – O vstupu do eurozóny bychom neměli rozhodovat dřív než po volbách v roce 2015, myslí si polský prezident Bronislaw Komorowski. Jeho slova naznačují, že nynější vláda premiéra Donalda Tuska přesný termín přijetí eura už asi nestanoví. Polsko má podobně jako Česká republika povinnost jednotnou evropskou měnu někdy v budoucnu zavést.

„Polsko by mělo rozhodovací proces zahájit po parlamentních a prezidentských volbách v roce 2015,“ řekl Komorowski místní veřejnoprávní stanici TVP1. Prozatím by se podle něj měla země zaměřit na splnění kritérií, která jsou pro vstup do eurozóny nutná.

Řada vládních představitelů ovšem věří, že členství v eurozóně je jednou z podmínek nutných k tomu, aby se Polsko stalo členem skupiny klíčových zemí EU, které udávají směr celé unii. Na možnost opětovného spuštění procesu zavedení eura proto v prosinci upozornil premiér Donald Tusk, který je blízkým politickým spojencem prezidenta. Tusk se obává, že pokud bude Polsko váhat, může propást šanci podílet se na rozhodovacích procesech v rámci eurozóny. Také ministr financí Jacek Rostowski minulý měsíc řekl, že Polsko by se k euru mělo připojit co nejdříve.

Bronislaw Komorowski a Donald Tusk
Zdroj: ČT24

Průzkumy veřejného mínění z poslední doby ale naznačují, že jen třetina obyvatel je ochotná vzdát se polské měny ve prospěch eura. Tento počet může ještě klesnout poté, co se objevily spekulace, že přijetí eura není vítáno ani v polské centrální bance. Před zavedením společné měny navíc musí Polsko ještě změnit ústavu. Pravděpodobnost, že se to podaří za současného složení parlamentu, je ale malá.

Polsko má sedmou největší ekonomiku v EU a největší ze skupiny zemí, které do unie vstoupily po roce 2004. Země ovšem v současné době nesplňuje ani jedno z konvergenčních kritérií a Evropská komise proti němu vede řízení kvůli vysokému deficitu. Varšava doufá, že Brusel tento proces letos zastaví.

Vydáno pod