Technická sůl z Polska může být v potravinách i nadále

Praha - Rok od aféry technické soli v potravinách z Polska a Česko stále nemá rozluštění. Marně se snaží získat seznam výrobků, které sůl obsahovaly. Ministerstvo zemědělství proto podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, které sice už převzala polská prokuratura, ale zatím bez odpovědi. Solná aféra z loňska pozvolna utichla. Třikrát levnější technická sůl se ale může v potravinách objevovat dál.

Ze sousedního Polska se dováží 16 procent potravin a zájem u Čechů o ně neklesá, a to hlavně díky zpravidla nižší ceně. Ministerstvo ale stále nemá od polské strany seznam výrobků, které by sůl mohly obsahovat. „Sůl může být například transportována auty nebo vagóny, kde byl předtím převážen chemický odpad,“ uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 

Polsko: Česká solná aféra je umělá

Zjistit v Polsku aktuální stav solné aféry je poměrně složité. Polské ministerstvo zemědělství tvrdí, že s ní nemá nic společného a odkazuje na trestní orgány a úřad hlavního hygienika. Jeho úředníci ale mají zato, že je česká aféra s potravinovou solí vlastně umělá. Testy podezřelých výrobků, provedené v evropských laboratořích, podle nich neukázaly, že by byla použitá sůl zdraví škodlivá. Dál kauzu vyšetřovat nebo předávat do Česka seznamy podezřelých výrobců proto nehodlají. 

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

„V téhle aféře už je ale všechno vysvětlené,“ uvedl mluvčí hlavního polského hygienika Jan Bodnar. SZPI je ale jiného názoru. „Potravinové právo hovoří jasně: Byla-li k výrobě potraviny použita nepotravina, nemůže být výsledkem potravina,“ uvedl Kopřiva.

Čechům teď nezbývá než doufat, že se technická sůl místo v potravinách objevuje jen tam, kde v zimních měsících má, tedy na chodnících a silnicích.