Evropská komise chce uvalit antidumpingová cla na americký biolíh

Brusel - Evropská komise navrhuje uvalit antidumpingová cla na dovoz veškerého biolihu ze Spojených států do Evropské unie. Brusel tím odpovídá na stížnosti evropských producentů, podle nichž američtí vývozci prodávají bioetanol v Evropě za nepřiměřeně nízké ceny díky státním subvencím.

Komise navrhla uvalit na biolíh z USA cla ve výši 9,5 procenta. Většina biolihu je součástí palivových směsí, takže návrh počítá s pevným příplatkem 62,30 eura (asi 1 600 korun) na tunu biolihu v konečném produktu. 

Neobvyklé je, že sankční cla neplatí pro jednotlivé výrobce, ale pro veškerý dovoz z jedné země. Evropská komise obvykle stanoví jednotlivým firmám různá cla podle jejich vlivu na trh a podle expertů to je poprvé, co u tržní ekonomiky chce uvalit cla na celou zemi. Komise to v návrhu odůvodňuje tím, že musela své údaje zakládat na obchodnících, nikoli na producentech, protože výrobci biolihu nevědí předem, zda se jejich produkce vyveze do EU.

EU dováží přes miliardu litrů biolihu

EU dováží z USA ročně přes miliardu litrů biolihu v hodnotě přes 700 milionů eur (asi 18 miliard korun), který se míchá do benzinu. Spojené státy vyrábějí biolíh z kukuřice a jsou jeho největším výrobcem na světě. Americká vláda výrobce biopaliv podporuje dotacemi výrobcům, stanovením povinných podílů ve směsích a omezováním jejich dovozu. 

Evropská komise již v roce 2008 uvalila antidumpingová cla na americký vývoz bionafty. Cla stanovila u jednotlivých výrobců až na 400 eur na tunu paliva.