Platební morálka firem upadá, je už téměř nejhorší v regionu

Praha – Platební morálka firem byla loni v Česku nejhorší za poslední 3 roky. Podniky za dodané zboží a služby zaplatily za 75 dní - o 4 dny později než v roce 2011. Vyplývá to z údajů společnosti ČSOB Factoring. Platební morálka tuzemských firem je přitom jedna z nejhorších v regionu, třeba na Slovensku se na proplacení faktury čeká o 10 dní méně, v Německu dokonce o 35 méně. Tato čísla jsou ale ovlivněna automobilovým průmyslem, kde se platí obecně dobře.

„Několik let trvající prodlužování návratnosti pohledávek způsobuje obecná nejistota plynoucí z dalšího vývoje ekonomiky, a tím pádem obezřetné chování spotřebitelů, bank, firem, státu. Díky tomu je v ekonomice méně peněz, a to má vliv na prodlužující se návratnosti pohledávek,“ uvedl obchodní ředitel ČSOB Factoring Jindřich Horák.

Platební morálku mají tuzemské firmy jednu z nejhorších v regionu

Například Slováci loni platili své závazky v průměru za 65 dní, Němci do 40 dnů, Francouzi do 60 dnů a Rakušané do 58 dnů. V Česku se navíc v průměru platí 15 dní po splatnosti uvedené na faktuře, zatímco v Německu to bylo jeden den před splatností. „V naší společnosti máme výrazně širší data ze všech oborů. Do naší statistiky u těch okolních států vstupují zejména firmy z automobilového průmyslu, tam se obecně platí velmi dobře,“ řekl k tomu Horák.

Nejdéle loni čekali na své peníze dodavatelé služeb a zboží do zdravotnictví, průměrně 106 dní, u dodávek do strojírenství to bylo 85 dní a do stavebnictví 82 dní. Ve zdravotnictví se ovšem loni doba návratnosti pohledávek zlepšila o dva dny. Ve strojírenství se naopak průměrná doba úhrady závazků proti roku 2011 prodloužila o sedm dní a ve stavebnictví o čtyři dny. „Platební morálka zůstává dobrá v automobilovém průmyslu, v některých velkoobchodech se platí do 70 dnů, což je podprůměrné číslo oproti celorepublikovému průměru,“ míní Horák.

Firma
Zdroj: ČT24

Rok 2013 zřejmě obrat nepřinese

Platební morálku v Česku by pomohla zvýšit větší vymahatelnost práva. „Hovoří se o placení státních firem, protože přes stát tečou velké peníze, které pak dál tečou do soukromého sektoru. Pokud by stát své závazky platil tak, jak se hovoří - do 30 dnů - tak by to jistě prospělo. Určitě by také prospělo ekonomice, aby ta nejistota byla rozptýlena a všechny články ekonomiky měly určitý pocit stability, a to jak právního a ekonomického, tak i politického prostředí,“ konstatoval Horák. Podle něj bude situace v tomto roce stejná nebo o něco horší než v uplynulém roce.

Index ČSOB Factoring naznačuje pro čtvrté čtvrtletí loňského roku stagnaci ekonomiky. „Určitě neočekáváme, že by česká ekonomika měla nějak výrazně růst. Podle toho, jak se situace vyvíjí, to spíš vidíme na stagnaci, ty první kvartály možná ještě zůstaneme v nějaké malé recesi,“ poznamenal Horák.

Telefonát Jindřicha Horáka (zdroj: ČT24)