Exportéři: Klíčem k úspěchu je nyní překročení evropských hranic

Praha - Českým vývozcům se loni dařilo - za necelý loňský rok vyvezli zboží za víc než 3 biliony korun. Z toho 80 procent mířilo do zemí Evropské unie. Ekonomika sedmadvacítky ale bude zpomalovat, a tuzemští exportéři by tak měli pro své výrobky hledat nová odbytiště. Shodli se na tom zástupci českých exportérů s Hospodářským výborem Poslanecké sněmovny.

Překročení hranic starého kontinentu je podle exportérů jediný klíč k úspěchu. V hledáčku tuzemských firem se tak stále častěji objevují třeba země jako Turecko a Jižní Korea nebo státy BRIC - Brazílie, Rusko, Indie a Čína. „Země takzvaného BRICu jsou velké země, když se budeme zaměřovat jen na jejich centrální vlády, jistě nebudeme tak úspěšní, jako třeba Němci. Je důležité, abychom se orientovali na regiony,“ řekl předseda Hospodářského výboru PSP ČR Milan Urban. 

V některých odvětvích už tato strategie přináší své ovoce. Příkladem je strojírenství. „To se skutečně dostává na objemy vývozu, které nebyly zaznamenány ani před krizí, a určitě těch exportních šampionů už máme víc než jen Škoda Auto,“ konstatoval Radek Špicar, viceprezident pro hospodářskou politiku ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

Důležitá je nyní i jazyková vybavenost exportérů. „S angličtinou a němčinou už v této chvíli v Latinské Americe mnohdy nevystačíte. Důležité je být také kapitálově připraven na expanzi, etablování se na vysoce konkurenčních trzích stojí hodně peněz a zisky přicházejí až po nějaké době,“ dodal Špicar. 

Další expanzi českých firem do zahraničí podle exportérů brání nejasná politická situace a nedávná personální zemětřesení v institucích jako Česká exportní banka nebo EGAP. „Hádají se nám resorty MPO a MZV, a to už 20 let. Navíc jsou personálně rozkmitané instituce, které finančně podporují export,“ poznamenal Urban. „Situaci nepomáhalo, že obě dvě klíčové instituce, EGAP a ČEB, byly bez šéfů, naštěstí se ale i díky našemu tlaku na vládu podařilo tu situaci stabilizovat,“ vysvětlil Špicar. 

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku:

„Ukazuje se, že tam, kde jsou za ekonomickou diplomacii zodpovědné dva rezorty, tak, jako v našem případě MZV a MPO, tak to může být jeden z nejlépe fungujících modelů, pokud jsou ty rezorty schopné spolupracovat, protože do toho systému pak vnášejí specifické know-how oba dva. Může z toho vzniknout vyvážená dobrá politika. Na druhou stranu je to jeden z nejhorších modelů, pokud té spolupráce schopné nejsou.“

Exportní strategie, která by měla platit až do roku 2020, byla formulována loni. „Zpracováván byl materiál státní správou ve spolupráci s nestátními organizacemi. Specifikovala se důležitá exportní teritoria, na která se teď bude klást větší důraz. Zdůraznil se také význam finanční podpory exportu, což je pro exportéry klíčová věc,“ konstatoval Špicar.

V posledních letech roste obchod mezi Českem a Ruskem. České firmy tam loni vyvezly zboží za 5 miliard dolarů. A rýsují se i další zajímavé zakázky. Brněnská firma Unis bude za miliardu eur modernizovat krasnodarskou rafinerii ropy. A tuzemské firmy pod vedením OHL ŽS začnou letos na Urale stavět železnici.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)