Commerzbank čeká propuštění, odejít by mohlo až 6000 lidí

Frankfurt – Až jedenáct procent zaměstnanců chce do roku 2016 propustit německý finanční ústav Commerzbank. Druhá největší banka v Německu chce fungovat efektivněji a má proto v úmyslu do roku 2016 snížit na úrovni celé skupiny počet pracovních míst o 4 000 až 6 000. Někteří odborníci jsou ale skeptičtí a nedomnívají se, že by tyto škrty pracovních míst situaci příliš pomohly.

Proti takto masivnímu propouštění se ale postavila odborová organizace Verdi. V tak velkém rozsahu je pro ni rušení pracovních míst nepřijatelné. „Takový frontální útok na pracovní podmínky se neslučuje s cílem banky poskytovat kvalitní bankovní služby,“ řekla představitelka odborářů Beate Menschová. Bude prý usilovat o prodloužení garancí za nucené propouštění pro nadbytečnost od konce tohoto roku až do roku 2016.   

Snaha zvýšit efektivitu je zaměřena na retailovou divizi, s jejíž výkonností není management spokojen. O přesném počtu, o který se pracovní místa v bance sníží, bude vedení Commerzbank ještě se zástupci odborů jednat. Podle analytika Guido Hoymanna z Metzler Securities nejsou tyto škrty míst příliš ambiciózní. „Očekával bych, že budou provedeny rychleji. Rok 2016 je až za dlouho,“ podokl. 

Commerzbank teď na úrovni celé skupiny zaměstnává asi 56 tisíc lidí. Management banky podle odborářů zjistil, že banka je přezaměstnaná a počet lidí, kteří by měli odejít, vedení předběžně stanovilo na 3 400. Kromě toho počítá se snižováním platů a se zavedením pružnější pracovní doby. Ani na to odbory nechtějí přistoupit.

Vydáno pod