Na účtech OP Prostějov chybějí stamiliony za prodej zásob

Prostějov - Na účtech zkrachovalého Oděvního podniku (OP) chybí stovky milionů korun, které dva bývalí insolvenční správci utržili z prodeje zastavených zásob. Tvrdí to Česká spořitelna (ČS), jež je zajištěným věřitelem OP. ČS požádala Krajský soud v Brně, aby před výplatou výtěžku z prodeje majetku OP tyto transakce důkladně prověřil. Jeden ze dvou bývalých správců OP ČTK řekl, že prodal pouze nábytek.

První dva správci nevedli řádně evidenci majetku, tvrdí ČS

Prodej majetku zkrachovalého OP měli od ledna 2010 postupně na starost tři insolvenční správci. ČS tvrdí, že přesné údaje o prodeji majetku OP jsou pouze od června 2011, kdy jej převzala nynější insolvenční správkyně OP Miloslava Horská. Předchozí správci Jaroslav Svoboda a Jiří Kocvrlich podle ČS nevypracovali závěrečné zprávy o své činnosti a řádně nevedli evidenci majetku, takže není zcela jasný prodej v době jejich úřadování.   

„Bývalí insolvenční správci utržili zpeněžením zastaveného majetku (zásob) prostředky v řádu stovek milionů korun. V době ukončení jejich působení však celková částka na účtech náležejících do majetkové podstaty dosáhla sotva 95 milionů korun,“ upozornili ve zprávě pro soud právníci ČS, podle nichž by výtěžek z prodeje měl být vyšší o stovky milionů korun.

ČS před výplatou peněz na svůj účet požaduje, aby byl přesně vyčíslen výtěžek z prodeje majetku OP v době fungování prvních dvou správců a také náklady na tuto činnost. Insolvenční soud by podle ČS měl vyzvat Svobodu s Kocvrlichem, aby mu předložili souhrnnou zprávu o své činnosti. 

Šicí stroj
Zdroj: ČT24

Bývalý zvláštní insolvenční správce OP Kocvrlich ČTK řekl, že prodal pouze několik kusů nábytku v celkové hodnotě 1,6 milionu korun. „K zásobám zboží jsem nebyl vůbec připuštěn,“ uvedl Kocvrlich, podle nějž prodejny i se zásobami spadaly do kompetence správce Svobody.

Své pohledávky vůči Oděvnímu podniku nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. ČS prostějovská textilka dluží zhruba 675 milionů. Znalci hodnotu podniku odhadli zhruba na miliardu korun. V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet snížil na několik stovek.