Na krizi doplácí i portugalské děti – do školy chodí hladové

Lisabon – Ekonomická krize v Portugalsku zasáhla podle tamních základních škol výrazně do jídelníčku dětí. Na vyučování prý přicházejí mnohé z nich hladové. Ředitelé škol proto vycházejí rodinám vstříc a zavádějí speciální pomocná opatření.

Namísto diktátu nebo pětiminutovky dostávají děti na začátku hodiny krabičku mléka a sendvič k snídani. Učitelka na základní škole v Cacému se svou třídou snídá každý den. Dětem později rozdává i svačinu. Polovina z nich totiž doma žádnou nedostává. „Někdy si děti stěžují na bolesti břicha nebo hlavy, protože jsou hladové. A přibývá jich,“ říká Ana-Lucia Silvová.

Rozdíly zaznamenávají i školní jídelny, do kterých dochází stále méně dětí. Nicméně i ty, které je navštěvují, žádají o nejrůznější sociální programy. Některá stravovací zařízení nabízejí dětem například hlavní jídlo v přepočtu za 8 korun. Podle školní kuchařky Anabely Alvesové děti jídlo v jídelně nevracejí. Prý proto, že doma jí méně.

Školy nabízí rodinám potraviny

Kvůli vysoké nezaměstnanosti, která v Portugalsku přesáhla 15 procent, musejí některé rodiny vystačit jen s jedním platem, nebo žijí zcela z podpory. Rodina Vitorie Simoešové dostává právě z takového důvodu už rok potraviny od školy, kde studuje její dcera. „Nebýt školy, moje děti by neměly ani jogurty, ani cereálie. Nemáme na to peníze,“ říká matka studentky.

Zhoršení ekonomické situace může postihnout v nejbližší době další rodiny. Někteří ředitelé v Portugalsku se proto rozhodli, že tentokrát ponechají své školy a jídelny otevřené i během velikonočních prázdnin.

Školy dávají chudým žákům svačiny (zdroj: ČT24)