Za platbu kreditkou v USA poplatek až 4 procenta

Washington - Prodejci v USA mohou nově vybírat speciální poplatek za platbu kreditní kartou. Dosahovat má až 4 procent z celkové hodnoty nákupu. Jestli ho budou obchodníci vybírat, se mohou rozhodnout sami, musí o něm ale předem informovat své zákazníky. Poplatek se netýká plateb debetními kartami. Vyplývá to z dohody, kterou uzavřely maloobchodní firmy s karetními společnostmi. Poplatek je dál nezákonný v deseti státech, jako je Kalifornie, New York či Texas.

Zavedení poplatku je výsledkem největšího urovnání sporu kvůli porušování antimonopolních pravidel v USA. V roce 2005 skupina obchodníků obvinila MasterCard, Visu a devět dalších společností, včetně JP Morgan Chase & Co., že se tajně dohodly na stanovení poplatků, které vybírají od obchodníků za platby kreditními kartami.

Po letech projednávání případu se karetní firmy a banky dohodly, že odškodní obchodníky šesti miliardami dolarů (114,7 miliardy korun). Součástí urovnání je ustanovení, že obchodníci mohou vybírat od zákazníků poplatek, který odpovídá jejich nákladům za to, že přijímají platby kartou.

Poplatek obvykle tvoří 1,5 až 3 procenta nákupní ceny. „I když je legální vybírat dodatečný poplatek, jsou zde stále omezení,“ řekla ředitelka sdružení na ochranu spotřebitelů Consumer Action Kathy Li. Mezi tato omezení patří i to, že je stanovené, jaký druh karet může a nesmí být zpoplatněn.

Lidé mají možnosti, jak se poplatku vyhnout

„I když je legální vybírat dodatečný poplatek, jsou zde stále omezení,“ konstatovala Kathy Liová, ředitelka Sdružení na ochranu spotřebitelů v USA. Pokud se spotřebitelé chtějí vyhnout poplatku, mohou platit v hotovosti nebo debetní kartou. Při platbě na internetu mohou vyžívat elektronické platební systémy jako PayPal, které nesmějí poplatky vybírat.

V Česku podle šéfredaktora serveru Měšec.cz Dalibora Chvátala účtují extra poplatky za platbu kartou řádově desítky obchodníků. Zpravidla to bývají restaurace, prodejci elektroniky nebo výpočetní techniky. Na rozdíl od Spojených států nemusejí tuzemští obchodníci rozlišovat mezi kreditní a debetní kartou.

Spor mezi obchodníky a karetními společnostmi je u konce (zdroj: ČT24)