Nečas: Debata o fiskálním paktu má smysl až po přijetí finanční ústavy

Praha - Debatu o připojení České republiky k evropskému fiskálnímu paktu má podle premiéra Petra Nečase (ODS) smysl vést až po přijetí finanční ústavy v českém parlamentu. Předseda vlády tak reagoval na dnešní požadavek TOP 09, která chce zakotvit přistoupení k paktu v letošním roce do nové koaliční smlouvy. Jinak dokument odmítá podepsat. Karel Schwarzenberg ovšem v ČT prohlásil, že „pokud se nedohodneme, prostě se nebude podepisovat smlouva a bude se pokračovat bez ní“.

Další spor v kabinetu - TOP 09 hrozí občanským demokratům, že nestvrdí novou koaliční smlouvu, pokud ti nepřestanou blokovat podpis evropského paktu o rozpočtové zodpovědnosti. Ten přikazuje všem unijním státům, s jakým maximálním dluhem můžou hospodařit. V této souvislosti považuje Nečas za potřebné přijetí ústavního zákona o referendu o přistoupení ke společné evropské měně. Návrh TOP 09 je podle něj zcela nový a bude o něm jednat koaliční pracovní skupina, grémium ODS a posléze lídři koaličních stran ve formátu K9.

ODS je proto z ultimáta TOP 09 zaskočená. Podle premiéra Petra Nečase má smysl přijímat evropskou rozpočtovou smlouvu až ve chvíli, kdy Česko přijme svou vlastní finanční ústavu. Do té doby podle něj nemá požadavek TOP 09 smysl. Vláda hodlá šetřit bez ohledu na smlouvu o rozpočtové zodpovědnosti. Už teď například plánuje miliardové škrty ve státní správě.

image_433600
Zdroj: ČT24

TOP 09: Česko se vstupem do EU zavázalo euro přijmout, referendum není třeba

Nečas dodal, že v této souvislosti považuje za potřebné přijmout také ústavní zákon o referendu k přistoupení k euru. ODS, která je k euru méně než vlažná, si referendum klade jako podmínku před přijetím společné měny dlouhodobě. TOP 09 tento názor nesdílí a připomíná, že Česko se vstupem do EU zavázalo euro přijmout.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09:

„Jsme stabilním partnerem a rozpad vlády rozhodně nehrozí. Životně důležité není přijetí této smlouvy, ale životně důležitá je proevropská orientace. Pro ODS byl jako jeden z hlavním argumentů to, že by neproběhla ratifikace, protože by dohodu nepodepsal současný prezident. Máme pocit, že tento argument už nyní pominul.“

Kuba: Požadavek TOP 09 je mediální výstřel

Požadavek TOP 09 dnes odmítl první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba. Označil jej za ultimativní a za mediální výstřel. „Takto ultimativní vzkazy spíše ukazují na to, že za tím je nějaký důvod a nějaký podnět rozklížit co nejvíc koalici a možná směřovat k předčasným volbám,“ řekl Kuba. Miroslav Kalousek podle Kuby pokračuje ve své strategické úvaze, že když se z šéfa jeho strany a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nepodařilo v nedávné přímé volbě udělat prezidenta, tak z něj zkusí udělat alespoň premiéra.

Nový koaliční spor mezi ODS a TOP 09 o evropskou dluhovou brzdu totiž přichází ve chvíli, kdy nově zvolený prezident Miloš Zeman vládě vzkázal, že by měla skončit a předčasné volby vyvolat.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba
Zdroj: ČT24

„Toto sdělení vnímám spíše jako, že si kolega Kalousek vyhodnotil, že v této chvíli by bylo třeba využít maximálně potenciálu, který kandidatura Karla Schwarzenberga nesla a využít ho pro TOP 09,“ řekl. Pro ODS je při jednáních o koaliční smlouvě prioritou například odstranit ze zákona minimální požadavek na pokutu při kontrole takzvaného švarcsystému.

Analytik: Fiskální pakt je pojistkou proti populistické vládě

Podle analytika Davida Marka vzhledem k tomu, že česká vláda připravuje pravidla rozpočtové disciplíny, není prakticky žádný důvod, aby se nepřipojila k fiskálnímu kompaktu v EU. Posílilo by to důvěryhodnost českých veřejných financí, uvedl. „Přeci jen, čím více hlídačů fiskální disciplíny, tím lépe. V budoucnosti by se mohlo stát, že se k moci dostane populistická vláda, která by mohla začít rychle zvyšovat zadlužení, a bude-li mít dost sil v parlamentu, mohla by přepsat i domácí pojistku v podobě připravovaného zákona o rozpočtové odpovědnosti,“ konstatoval. Potom by podle Marka skutečně poslední pojistkou byl právě fiskální kompakt EU.

Fiskální pakt podepsalo v březnu 25 vlád států EU. Zda dojde díky paktu ke zlepšení situace, se zjistí až po řadě měsíců nebo i let. „Česká vláda si jasně řekla, že než by učinila takový krok, potřebuje zanalyzovat, jaké důsledky bude mít tato smlouva pro ČR v případě připojení k paktu a v případě budoucího vstupu Česka do eurozóny,“ řekl před pár týdny státní tajemník pro EU Vojtěch Belling. V případě přijetí fiskálního paktu Českou republikou by ve svém odporu vůči dokumentu zůstala Velká Británie osamocena.