Nejasný DRUHÝ PILÍŘ: Zájem je i není, informace jsou i nejsou

Praha - Jak to vypadá se zájmem o druhý pilíř penzijních fondů? Zatím nic moc. Postupem času by se ale měl zvyšovat. Od začátku ledna se u penzijních společností zaregistrovalo na 4 624 nových klientů. „Začátek měsíce byl přesně podle očekávání vlažnější, ale postupně se počet uzavřených smluv zvyšuje stále rychleji,“ řekl prezident Asociace penzijních fondů a ředitel penzijní společnosti ČSOB Karel Svoboda. Čísla daly k dispozici penzijní společnosti, které na českém trhu vstoupení do nového pilíře nabízejí. Další zájem o nový typ spoření je těžké předvídat, stejně tak nejasná je i informovanost veřejnosti, „osvětová“ kampaň prý byla nulová.

Vlažný začátek se očekával

„Do půlky ledna nabízely druhý pilíř pouze penzijní společnosti nebo jejich mateřské banky, teprve ve druhé polovině měsíce začala ČNB postupně registrovat zástupce pojišťoven a další zprostředkovatele, kteří začnou prodávat až během února,“ potvrdil Karel Svoboda. Do druhého pilíře podle něj vstoupí během prvního pololetí minimálně půl milionu lidí a za celý rok přibližně milion.

„Hlavní nápor samozřejmě očekáváme až ke konci půlroční lhůty pro lidi nad 35 let. Mladší lidé nejsou touto lhůtou vázáni, mají tedy delší prostor pr orozhodnutí,“ potvrdil mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Penzijní společnost Allianz očekává, že se jejím prostřednictvím do druhého pilíře zapojí zhruba 200 000 lidí. Předseda představenstva společnosti Jakub Strnad předpokládá, že zájem poroste s tím, jak se lidé budou seznamovat s výhodami druhého pilíře. „Za propadák bych považoval 100 000 klientů,“ řekl dnes v diskuzi pořádané poradenskou firmou Partners.

Češi o druhém pilíři ví i neví

Během ledna začaly penzijní společnosti zvát klienty na první informační schůzky, o které je mezi klienty velký zájem. Mediální kampaň ze strany státu byla podle některých téměř nulová. Asociace penzijních fondů proto dnes spustila nové informační stránky o penzijní reformě, které mají lidem pomoci zorientovat se v reformě a pochopit, jak druhý pilíř funguje, k čemu je dobrý a komu se může vyplatit.

Velký zájem o informace potvrdil a Haas, který upozornil na hojnou účast na diskusních setkáních v regionech a velký počet zobrazení manuálu k důchodové reformě na webových stránkách MF. „Nelze se tedy vymlouvat na to, že někdo nemá informace, které jsou volně k dispozici, nebo že vláda reformu nevysvětluje,“ podotkl Haas.

Jde o rozhodnutí na celý život, zájemci by tedy měli smlouvě věnovat dostatečnou pozornost.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí spustilo speciální informační linku, kam si budou moci občané zavolat. Tam jim budou poskytnuty informace o tom, co dělat v případě, že se rozhoduji vstoupit, či nevstoupit do druhého pilíře důchodové reformy,“ řekl Jan Škorpík, vedoucí pojistně matematického oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Uzavřené smlouvy odesílají penzijní společnosti do Centrálního registru smluv, který je eviduje. Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů. Podíl zájemců o vstup podle různých průzkumů koncem loňského roku klesl pod deset procent.

Podle aktuálních údajů AWD penzijního barometru, který vychází z průzkumu mezi tisícovkou respondentů, zájem o druhý pilíř v lednu sice přestal prudce klesat, zůstává však nízký. Zájem o něj má nyní 4,5 procenta dotázaných, zatímco v prosinci to bylo 4,8 procenta. Jasně zamítavý postoj roste hlavně ve věkové kategorii 25 až 34 let.

Jaké máme v Česku pilíře

I. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Důchody vyplácené státem
  • Průběžný systém - systém „pay as you go“
  • Solidarita pracujících s důchodci

II. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Doplňkový systém
  • Zhodnocování na finančních trzích
  • Vyplácení z osobního účtu - odvádíme pouze 25 procent z hrubé mzdy a dalších pět procent posíláme do námi vybraného fondu

III. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Dobrovolný
  • Příspěvky z vlasního majetku
  • Klasické penzijní připojištění
  • Státní příspěvek

Zajímá vás důchodová reforma? Podrobné informace o ní najdete v penzijním speciálu Portálu ČT24.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)