Areva se v boji o Temelín opírá o Schwarzenbergovu návštěvu Paříže

Praha - Chování ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v Paříži se stalo součástí tažení francouzské Arevy proti možné diskriminaci při tendru na dostavbu Temelína. Společnost si nyní stěžuje Evropské komisi, že šéf české diplomacie řekl Francii o jejím vyřazení ještě den před oficiální zprávou.

Karel Schwarzenberg se na počátku října setkal se šéfem francouzské diplomacie Laurentem Fabiusem. Původně mělo jít jen o setkání mezi čtyřma očima, nakonec ale důvěrná slova slouží jako střelivo, jak doložit údajnou diskriminaci a chyby ze strany Česka v obří české zakázce za 300 miliard korun. 

Areva si u Evropské komise konkrétně stěžuje na „netransparentnost z důvodu sdělení informace o vyřazení uchazeče francouzskému ministrovi zahraničí den před informováním společnosti Areva“. 

Karel Schwarzenberg totiž informoval Paříž jen pár hodin před oficiálním vyřazením Arevy. Chtěl tím potvrdit přátelské vztahy, jenže ministr Fabius informaci předal dál Arevě. „Neudivuje mě to. Zvlášť mě to nerozčiluje,“ říká český ministr zahraničí. Diplomatická jednání přitom ošetřují mezinárodní smlouvy a jsou důvěrná. Český vicepremiér pochybení odmítá: „Podívejte se, já vím, co dělám a konec.“ 

Miloš Zeman

„Myslím si, že to byla pravděpodobně chyba ministra Schwarzenberga, ale vítěz má být velkorysý, takže já mu odpouštím.“ 

Francouzský energetický gigant nakonec přistoupil na evropskou bitvu proti Česku a začal právě v Bruselu. Podle belgického experta na evropské právo Jacquese Bourgeoise, který radí v zakázkách i belgické vládě, měl vicepremiér Schwarzenberg na takovou informaci právo. A to protože stát v ČEZu vlastní dominantní podíl. „Vláda mohla velmi dobře vědět, že ČEZ hodlá učinit takovéto rozhodnutí. To je docela normální,“ dodal Bourgeois. 

Největší energetická firma světa si to ovšem nemyslí. Výhra temelínské zakázky by pro ní byla spásou z nebes, jen loni totiž měla rekordní ztrátu, v přepočtu 60 miliard korun. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Areva je podle vyjádření pro ČT odhodlaná bránit svoje práva na všech dostupných úrovních, a to včetně Evropské unie. Stěžuje si tak v Bruselu, také u českého antimonopolního úřadu a nevylučuje ani arbitráž. 

Stížnost francouzské firmy na údajnou českou diskriminaci má na starost francouzský eurokomisař pro vnitřní trh Barnier. Jeho mluvčí Stefaan de Rynck slibuje nestrannost: „Služba Evropské komise se na to podívá, naprosto nezávisle a transparentně.“ Poté Brusel rozhodne, zda Arevu odmítne, nebo s Prahou zahájí šetření pro porušení soutěžního práva. 

Tržby francouzské skupiny pro jadernou energetiku Areva v loňském roce vzrostly o 5,3 procenta na 9,3 miliardy eur (239 miliard korun). Společnost sdělila, že sice loni neprodala žádný nový reaktor, získala však řadu nových kontraktů na jejich údržbu a další služby. Celkové zakázky Arevy zůstaly na konci roku beze změny na 45,4 miliardy eur, téměř pětinásobku ročních tržeb.